Читај ми!

Da li osmake čeka jednostavnija mala matura, pomoćnik ministra ima savet za njih

Sadašnji osnovci trebalo bi da imaju lakšu, ili bar jednostavniju malu maturu. Učenici će se izjašnjavati za jedan predmet na trećem testu od dosadašnjih pet. Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate i onda neka ta dva predmeta uđu u uži izbor za treći test.

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete rekao je gostujući u Beogradskoj hronici da je objavljen izveštaj o rezultatima malih maturanata, koji su sada prva godina i koju pokazuju da su u odnosu na prethodne generacije neznatno slabiji iz određenih predmeta.

"Završni ispit se realizuje od 2011. godine. Prvo su krenula dva testa iz srpskog i matematike, a onda je 2014. godine dodat i kombinovani test. Kombinovani test ima svoju razvojnu fazu i bila je predviđena revizija tog testa. Nakon procedura 15. juna bila je proba za sadašnje osmake da izaberu jedan od pet predmeta", naveo je Pašić.

Prema njegovim rečima, najčešće su birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najmanje fiziku, a ako se pogledaju rezultati sve je bilo obrnuto.

Napominje da su najbolji rezultati bili iz fizike, pa onda iz istorije, geografije, hemije i najlošiji iz biologije.

Savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate i onda neka ta dva predmeta uđu u uži izbor za treći test.

Kaže da je rok za izjašnjavanje je 30. decembar, a da u izuzetnim objektivnim okolnostima može to da se promeni do 1. februara.

"Postoje dva načina prijave za male maturante. Jedan je fizički, popunjavanjem obrasca roditelji se izjasne koji je treći test, a druga varijanta je elektronskim putem putem portala Moja srednja škola", napomenuo je Pašić.

Napomenuo je da su neke škole već krenule sa pripremama za male maturante, a da postoji e-vežbaonica i da učenici i tako mogu raditi testove.

Govoreći o učeničkom nasilju o kome se ovih dana dosta priča, rekao je da je za vreme korone bilo zastupljeno nasilje kroz digitalni oblik, a sada se vratila nažalost pojava fizičkog nasilja.

"Škole imaju svoje timove za zaštitu učenika od diskriminacije, imaju planove i progreme i cela škola mora da preduzme određene aktivnosti. Nasilje jeste sada dosta vidljivije, uzimajući u obzir i društvene mreže. Ali mi imamo nultu toleranciju na nasilje i škola reaguje na svaku prijavu", istakao je Pašić.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво