Читај ми!

Higijena i termička obrada ključ za bezbednu hranu; profesor Krnjaić o trovanju učenika

Profesor na Fakultetu veterinarske medicine Dejan Krnjaić kaže za RTS da postoji jedan integrisani način kontrole hrane koji počinje od njive i ide do trpeze. Došlo je do propusta ako je zaražena piletina došla u restoran ili hotel i da su deca konzumirala takve proizvode i otrovala se, istakao je profesor Krnjaić dodajući da su kod hrane ključni higijena i termička obrada.

Petoro đaka Osnovne škole "Jovan Ristić" iz beogradskog naselja Borča, koji su se otrovali hranom na ekskurziji na Zlatiboru, otpušteno je juče iz bolnice, dok je dvoje dece i dalje na Institutu za majku i dete. Škola je uputila zahtev Zavodu za javno zdravlje da pregleda hranu i prostorije u kojima su učenici boravili, a to utvrđuju i sanitarna i veterinarska inspekcija.

Profesor Dejan Krnjaić ističe da kada je reč o trovanju od mesa ili mesnih prerađevina najčešće je u pitanju salmonela ili kampilo bakter.

"Kada je u pitanju salmonela znamo pogotovu u letnjim mesecima da kad nemate termičku obradu kod proizvoda poput majoneza ili sladoleda može doći često do epidemije. U EU je u proteklih 10 do 15 godina dosta urađeno u suzbijanju salmonele, tako da je kampilo bakter broj jedan u Evropi, a mi smo pre četiri godine uskladili propise sa evropskim i mnogo je stroža kontrola salmonele na farmama", kaže Krnjaić.

Prema njegovim rečima, to je jedan integrisani način kontrole koji počinje od njive do trpeze i u početku su se proizvođači bunili pošto su dobili namete, jer se ne ispituje svaka koka, već se uzimaju brisevi iz samog objekta, dovoljno je da imate nekog glodara i da ostavi uzorak, koji će pokazati pozitivan rezultat na salmonelu.

"Vi ste obavezni kao proizvođač pre samog plasiranja piletine, ako ste proizvođači jaja da jednom mesečno imate samokontrolu, a plus država kontroliše da li imate salmonelu u objektu. Salmonela ako se nađe na farmi, odatle ne može da ide meso u prodaju. Stvarno je došlo do propusta ako je takva piletina došla u restoran ili hotel i da su deca nažalost konzumirala takve proizvode", istakao je profesor Krnjaić.

Istakao je da kada se priča o hrani da su ključne dve stvari higijena i termička obrada.

"Što se tiče salmonele koja je najčešći uzročnik dovoljno je jedan ili dva minuta na temperaturi od 74 stepena, ali u središtu, nije isto ako je celo pile ili samo belo mese. Potrebno je desetak minuta da temperatura deluje i u središtu mesa, jer je moguće da spolja imate dobro pečeno meso, a da u sredini ostane živo i da na taj način salmonela inficira potrošače", istakao je Krnjaić.

Od više od stotinu đaka 20 je imalo problem i jedan nastavnik

Krnjaić kaže da se postavlja pitanje da li su svi obroci prošli istu termičku pripremu i da li su svi pojeli istu količinu.

"Ako pričamo o nekom restoranu, onda postoji mogućnost i konzumiranja salate, ako se koristi ista daska, a nemate termičku obradu salate i na taj način može doći do infekcije. Ja ipak mislim da termička obrada u određenim porcijama nije bila adekvatna", napomenuo je.

Kada kupujemo jaja i ako se dogodi da je neko razbijeno, profesor kaže da ga obavezno treba baciti, jer ako dođe do loma jaja, mikroorganizmi lako mogu proći i to jaje nikako ne treba jesti.

Savetuje i da se kartonska pakovanja, koja se jednom iskoriste bace, jer je standard da se takva pakovanja jednom koriste.

Govoreći o predstojećem periodu slava i kupovini na pijacama, Krnjaić kaže da je u prethodnom periodu i tu dosta pooštren način prodaje i da mora sam prodavac, mali proizvođač da ispoštuje sve uslove koji se propisuju koji su malo blaži nego u industrijskim objektima, ali moraju da imaju pečat veterinarske inspekcije.

"Kada je reč o suhomesnatim proizvodima, 2017. je donesen taj propis da mali proizvođači mogu da plasiraju svoje proizvode, ali moraju da imaju sve papire da je sve urađeno u skladu sa bezbednošću", napomenuo je profesor Veterinarskog fakulteta.

Počinje svinjokolj i apeluje da treba vršiti pregled na prisustvo trihinele, jer to je garancija da su proizvodi bezbedni.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво