Zilkić ponovo izabran

Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije izabrao je po treći put zaredom Adema Zilkića za reis-ul-ulemu. Zalagaću se za korektan odnos sa drugim verskim zajednicama, rekao Zilkić.

Dosadašnji reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ponovo je u Novom Pazaru izabran na tu funciju sa mandatom od pet godina.

Osim Zilkića kandidat za tu funkciju je bio i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić, ali je on kandidaturu povukao neposredno pred glasanje.

Zilkić je izabran jednoglasno na Vrhovnom saboru Islamske zajednice Srbije kome su prisutvovali muftija, glavni imami, direktori islamskih institucija, profesori, medrese i veroučitelji, kao i predstavnici džemata širom Srbije.

Adem Zilkić je funkciju vrhovnog poglavara obavljao u dva navrata od po godinu dana.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije zahvalio je na iskazanom jedinstvu i odgovornosti i obećao da će raditi na dobrobit Islamske zajednice i svih vernika.

"Zalagaću se za korektan odnos sa drugim verskim zajednicama, a država će u Islamskoj zajednici Srbije imati iskrenog sagovornika i partnera", rekao je Zilkić.

Islamska zajednica Srbije, dodao je, baviće se prevashodo kanonskim obavezama i radiće na poboljšanju svevukupnih društvenih prilika s ciljem da, u skladu sa demokratskim prinicpima razvoja zemlje, doprinese preobražaju celokupnog društva.

Rijaset Islamske zajednice Srbije nastao je oktobra 2007. godine, a nekoliko meseci kasnije priključila im se grupa sandžačkih imama, pošto je izrazila neposlušnost glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću.

Zilkić se zalaže za jedinstvenu Islamsku zajednicu koja na ovim prostorima deluje od 1868. godine i to je njen kontinuitet koji se, kaže Zilkić, ne može dovoditi u pitanje ni spolja ni iznutra.

Prema Zilkiću, koncept Islamske zajednice Srbije podrazumeva ostvarivanje i realizaciju verskih prava muslimana na prostoru na kojem oni ostvaruju i sva druga prava, deleći dobro i zlo sa drugim narodima koji tu žive.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво