Artemije ne upravlja eparhijom

Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo odluku o pokretanju kanonske odgovornosti protiv episkopa raško-prizrenskog Artemija i razrešenju prava upravljanja eparhijom do okončanja postupka. Pred zgradom Patrijaršije u Beogradu, okupilo se više stotina ljudi u znak podrške episkopu.

Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku o pokretanju kanonske odgovornosti protiv episkopa raško-prizrenskog Artemija.

Na današnjoj sednici, Sinod je odlučio i da se episkop Artemije razrešava prava upravljanja eparhijom do okončanja postupka.

Upravljanje eparhijom preuzima umirovljeni episkop zahumsko- hercegovački Atanasije.

U saopštenju Informativne službe SPC navedeno je da je na sednici Sinoda, kojom je predsedavao patrijarh srpski Irinej, odlučeno da se pokrene postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti episkopa Artemija u prvoj instanci, uz njegovu obavezu da sarađuje u tom postupku.

Episkop Artemije može da boravi i bogosluži u nekom od manastira ili u drugom mestu na tlu Eparhije raško-prizrenske ili van nje do okončanja postupka, uz dogovor sa administratorom, odnosno uz saglasnost nadležnog eparhijskog arhijereja, ali bez ikakvog intervenisanja u nadležnost administratora ili nekog od gospode eparhijskih arhijereja, navedeno je u saopštenju.

Krivične prijave 

Episkop bački Irinej rekao je nakon sednice da je Sinod, mimo svog običaja i nevoljno, bio primoran da, pored kanonskih odluka, uputi i krivičnu prijavu i zatraži krivičnu odgovornost najodgovornijih ličnosti iz okruženja episkopa Artemija, zbog navodnih zloupotreba u finansijskom i materijalnom poslovanju u eparhiji.

Podsetio je da je Sinod nedavno poslao delegaciju u Gračanicu, gde je privremeno sedište eparhije, koja je imala dvostruku ulogu - da razgovara sa episkopom Artemijem i da izvrši pregled finansijsko-materijalnog stanja i poslovanja.

Irinej je rekao da je delegacija delimično izvršila uvid u finansijsko poslovanje eparhije, da je Sinod primio taj izveštaj i razmotrio ga i posle razgovora sa episkopom Artemijem došao do zaključka, da ne postoji mogućnost da se stvari dovedu do konačnog normalizovanja osim na način na koji je to učinjeno.

Posredna odgovornost

Naveo je da dve stavke sažimaju odluku Sinoda o razrešenju, a to su da je ona doneta zbog nespremnosti episkopa Artemija da izvršava odluke Sinoda i Sabora, kao i zbog saznanja da postoje velike nepravilnosti i nejasnoće, pa čak i zloupotrebe pojedinih lica i institucija u eparhiji.

"Artemije je, nažalost, da li iz naivosti ili imajući preveliko poverenje u ljude koji to poverenje očigledno nisu zasluživali, prepustio drugima da vode poslovanje, koje izaziva mnoge nedoumice", rekao je Irinej.

U tim problematičnim transakcijama nema prisustva vladike Artemija, rekao je Irinej i dodao da je propust vladike Artemija u tome što je potpuno izuzeo sebe od prava koje mu po službi pripada - da nadzire rad tih organa i odobrava ono što izvršavaju u domenu svojih nadležnosti.

"U tom smislu može se govoriti o njegovoj posrednoj odgovornosti za nastalu situaciju", rekao je Irinej bački.

Nekoliko stotina ljudi, koji podržavaju episkopa Artemija, okupilo se ispred zgrade Patrijaršije u Beogradu.

Među okupljenima je bio veliki broj sveštenika i monaha, a skup koji je protekao bez incidenata obezbeđivala je policija.

Episkop Artemije se, napuštajući zgradu Patrijaršije, obratio okupljenima i zamolio ih da se mirno raziđu.

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво