Artemije ne upravlja eparhijom

Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo odluku o pokretanju kanonske odgovornosti protiv episkopa raško-prizrenskog Artemija i razrešenju prava upravljanja eparhijom do okončanja postupka. Pred zgradom Patrijaršije u Beogradu, okupilo se više stotina ljudi u znak podrške episkopu.

Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku o pokretanju kanonske odgovornosti protiv episkopa raško-prizrenskog Artemija.

Na današnjoj sednici, Sinod je odlučio i da se episkop Artemije razrešava prava upravljanja eparhijom do okončanja postupka.

Upravljanje eparhijom preuzima umirovljeni episkop zahumsko- hercegovački Atanasije.

U saopštenju Informativne službe SPC navedeno je da je na sednici Sinoda, kojom je predsedavao patrijarh srpski Irinej, odlučeno da se pokrene postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti episkopa Artemija u prvoj instanci, uz njegovu obavezu da sarađuje u tom postupku.

Episkop Artemije može da boravi i bogosluži u nekom od manastira ili u drugom mestu na tlu Eparhije raško-prizrenske ili van nje do okončanja postupka, uz dogovor sa administratorom, odnosno uz saglasnost nadležnog eparhijskog arhijereja, ali bez ikakvog intervenisanja u nadležnost administratora ili nekog od gospode eparhijskih arhijereja, navedeno je u saopštenju.

Krivične prijave 

Episkop bački Irinej rekao je nakon sednice da je Sinod, mimo svog običaja i nevoljno, bio primoran da, pored kanonskih odluka, uputi i krivičnu prijavu i zatraži krivičnu odgovornost najodgovornijih ličnosti iz okruženja episkopa Artemija, zbog navodnih zloupotreba u finansijskom i materijalnom poslovanju u eparhiji.

Podsetio je da je Sinod nedavno poslao delegaciju u Gračanicu, gde je privremeno sedište eparhije, koja je imala dvostruku ulogu - da razgovara sa episkopom Artemijem i da izvrši pregled finansijsko-materijalnog stanja i poslovanja.

Irinej je rekao da je delegacija delimično izvršila uvid u finansijsko poslovanje eparhije, da je Sinod primio taj izveštaj i razmotrio ga i posle razgovora sa episkopom Artemijem došao do zaključka, da ne postoji mogućnost da se stvari dovedu do konačnog normalizovanja osim na način na koji je to učinjeno.

Posredna odgovornost

Naveo je da dve stavke sažimaju odluku Sinoda o razrešenju, a to su da je ona doneta zbog nespremnosti episkopa Artemija da izvršava odluke Sinoda i Sabora, kao i zbog saznanja da postoje velike nepravilnosti i nejasnoće, pa čak i zloupotrebe pojedinih lica i institucija u eparhiji.

"Artemije je, nažalost, da li iz naivosti ili imajući preveliko poverenje u ljude koji to poverenje očigledno nisu zasluživali, prepustio drugima da vode poslovanje, koje izaziva mnoge nedoumice", rekao je Irinej.

U tim problematičnim transakcijama nema prisustva vladike Artemija, rekao je Irinej i dodao da je propust vladike Artemija u tome što je potpuno izuzeo sebe od prava koje mu po službi pripada - da nadzire rad tih organa i odobrava ono što izvršavaju u domenu svojih nadležnosti.

"U tom smislu može se govoriti o njegovoj posrednoj odgovornosti za nastalu situaciju", rekao je Irinej bački.

Nekoliko stotina ljudi, koji podržavaju episkopa Artemija, okupilo se ispred zgrade Patrijaršije u Beogradu.

Među okupljenima je bio veliki broj sveštenika i monaha, a skup koji je protekao bez incidenata obezbeđivala je policija.

Episkop Artemije se, napuštajući zgradu Patrijaršije, obratio okupljenima i zamolio ih da se mirno raziđu.

broj komentara 86 pošalji komentar
(nedelja, 14. feb 2010, 17:59) - anonymous-Bec [neregistrovani]

Apel svim vernicima

Uzdrzimo se svih komentara, neka Sveti Sinod u miru i Bozijoj pomoci resi nastalu situaciju.

(nedelja, 14. feb 2010, 13:09) - serbienfenix@live.de [neregistrovani]

Pozdrav za poznavanje dela VL. Atanasija

Draga Marija, jedino me to raduje sto ce na mesto vl. Aremija doci vl. Atanasije Jeftic. Slusao sam sva njegova predavanja sa ''masinskog fakulteta'' i nikad nije preskocio a da ne pomene kako Srbi zive na ''raspetom Kosovu'' i koliko breme vuce Vl. Artemije. Obadvojica su duhovna ceda ave. Justina celijskog, tako da sam siguran da ce uraditi najbolje sto moze za srpski narod i monastvo. Malo me brine Njegovo zdravlje, ali gospod je uz Njega. Moja neispunjena zelja je da vidim Vl. Atanasija, i da ga zagrlim kao sin oca. Toliko sam citao i slusao predavanja o Njemu da sam ga bas zavoleo. Zivim u Nemackoj, pa mi nije jos moguce da ispunim zelju. Milostiv je GOSPOD, pa ce meni nedostojnom uslisiti molitvu. Pozdrav... Ako hoces besede nasih duhovnika mogu ti poslati, ni sam ne znam koliko imam. Naravno, vazi za sve i molim da ne zloupotrebite adresu za neke gluposti.

(nedelja, 14. feb 2010, 12:41) - anonymous [neregistrovani]

greška

mislim da je greška što država nije uvela fiskalne kase u verske zajednice. Time bi se znalo gde novac odlazi i ko i na kakav način njime raspolaže.
Crkva kai i sve druge institucije pruža određene usluge i naplaćuje ih. Nema razloga da za to ne izda i račun.
Pretpostavljam da će biti komentara pa bih samo podsetio da popovi ne rade za dž. već svako svoje pojavljivanje naplate. Taj novac negde ide i ne sumnjam da ide u ispravne tokove ali kada se pojavi sumnja kao u ovom slučaju onda se sve dovodi u pitanje. Sa kasam bi to bilo mnogo jednostavnije.
Što se g.Artemija tiče on je kaoi svi drugi građani, nevin dok se ne dokaže suprotno.

(nedelja, 14. feb 2010, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Pokajanje

Mozda mu je dao sansu za pokajanje,je je to mnogo lakse i delotvornije od razresenja.

(nedelja, 14. feb 2010, 12:31) - Александар [neregistrovani]

ре: Има

Дал' смо са КиМ, или да се поистовећујемо са владиком Артемијем, или је нешто треће у питању, није битно.
Важно је да нико не може говорити у име целог Крагујевца или Шумадије, него само у своје име.

(nedelja, 14. feb 2010, 12:28) - anonymous [neregistrovani]

Za Artemija!

Mnogaja ljeta!

(nedelja, 14. feb 2010, 12:19) - anonymous [neregistrovani]

Prica u slikama

Dragi Ivane,kad bi malo bolje znao koliko je monaha nestalo od 1999.god.I koliko je pretnji stiglo na adresu vl.Artemija i vl.Atanasija,ne bi pricao price u slikama.A za Automobil,pa imas li prestavu kakvi su putevi i teren na KiM.A kad bi krenuo sam,i jos peske,to bi bila Njegova zadnja setnja,kao i bilo kojeg Srbina.Imam dosta kontakta sa nasim crkvama,i mogu reci da se trudim da zivim tim zivotom...Tako da licno znam dosta donatora vernika,koji su poklonili doba terenska vozila,ne samo na kosovu,vec i na Hilandaru,i svugde gde je to potrebno.Nece oni to nista odneti u grob,nit'se to vodi kao licna svojina,vec SPC.Dok je jos bio mir,i dok je partrijarh Pavle bio na KiM.znas li koliko puta su ga napali i tukli siptari,a na prostoru stare Jugoslavije nije bilo nigde rata.Kako bi se sad proveli?

(nedelja, 14. feb 2010, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Ima...

Ali samo onih koji se na neki nacin poistovecuju sa Artemijem,ili su sa Kosova.Trecih nema!

(nedelja, 14. feb 2010, 12:08) - Александар [neregistrovani]

у Шумадији

Опрости брате Мики, али у Шумадији, односно Крагујевцу има и оних (не тако малобројних) који не деле твоје мишљење. Само да се зна.

(nedelja, 14. feb 2010, 08:06) - miki [neregistrovani]

Shumadija i Kragujevac uz Sinod i SPC

Cela Shumadija podrzava Patrijarha i Sinod. Shumadija je Srbija i ne zeli nikakve podele. Kragujevac ceo uz Sinod i SPC