Читај ми!

Hakerski napadi sve učestaliji – kako se zaštititi

Svakodnevno smo svedoci učestalih napada na internetu. O novim bezbednosnim protokolima i zaštiti, mrežni i internet stručnjaci raspravljaju ovih dana u Beogradu.

Danas je sve na klik – javna uprava, obrazovanje, bankarstvo, trgovina. Zato je bezbednost mreža i servera vitalno pitanje funkcionisanja države.

"Kako bismo imali stabilnu internet infrastrukturu i koristili internet kako želimo važno je da mrežni operatori koordiniraju rad i usklade tehničke aspekte mreže kako bi internet radio", navodi Mirjam Kuhne iz Internet registra Evrope (RIPE).

Koristeći ranjivost standardnih internet protokola, hakeri mogu da pokrenu napad uskraćivanja internet servisa, kakav se npr. desio 11. oktobra u našoj zemlji kada je došlo je do otežanog pristupa pojedinim sajtovima koji imaju tačka RS i tačka SRB domene.

"Ono što je jako bitno i što moramo da radimo to je uspostavljanje saradnje između različitih činilaca zbog toga što napadi, naročito napadi koje smo imali u poslednje vreme nisu napadi na jedan entitet nego na više entiteta i tu ulogu igraju internet provajderi i ostali pružaoci usluga", navodi Žarko Kecić iz Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Više od 500 pružalaca internet usluga, mrežnih operatora, stručnjaka za sajber bezbednost, ali i predstavnika organizacija koje se bave praćenjem i razvojem internet politike iz celog sveta, naredna četiri dana će razmatrati unapređenje dodele adresa internet protokola, sprečavanje zloupotreba na internetu i vidove suprotstavljanja novim vrstama napada.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво