Читај ми!

Kada će radijatori biti topli, Nikodijević za RTS: Ne smanjujemo temperaturu u stanovima

Predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević rekao je za RTS da kada prosečne dnevne temperature budu ispod 12 stepeni, radijatori će biti topli. Funkcionalne probe su u toku, istakao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da su funkcionalne probe u toku, a to su probe koje, pre svega, služe da se vidi da li je sistem spreman za grejnu sezonu.

Kaže da su počele juče u Čukarici i Mladenovcu. "Danas je red na Novi Beograd, ako to prođe kako treba, sutra idemo na ostale beogradske opštine, tako da ćemo do petka-subote završiti funkcionalne probe", ističe Nikodijević.

Prema njegovim rečima, funkcionalne probe podrazumevaju ispitivanje pumpi, kotlova, ali građani nemaju toplu vodu u radijatorima kada su u pitanju funkcionalne probe. "To nama služi da vidimo da li sistem funkcioniše", ponavlja Nikodijević.

"Tople probe ne postoje ni u jednoj odluci Skupštine Grada niti u aktima beogradskih elektrana, termin su uveli političari poslednjih 20 godina kada hoćete da se grejanje pusti pre 15. oktobra", kaže on.

"Tople probe – to ne postoji. Grejanje može da se pusti u onom trenutku kada je prosečna dnevna temperatura ispod 12 stepeni. Pratimo vremensku prognozu, u stalnoj smo kumunikaciji sa RHMZ-om, svake godine, a ove posebno, vodimo računa i nadamo se da zima neće biti oštra, jer ove godine traje borba za energente u čitavom svetu, borimo se za što veću uštedu kada su u pitanju naši sistemi", podvukao je Nikodijević.

"Nećemo dozvoliti da stanovi budu hladniji nego prethodnih godina" 

Kada prosečne dnevne temperature budu ispod 12 stepeni, radijatori će biti topli, napomenuo je Nikodijević.

Ukazuje da će narednih dana srednja temperatura biti oko 15 stepeni, a kada budi ispod 12 stepeni, pustiće grejanje.

"Bilo bi dobro da se ponašamo racionalno. Nećemo dozvoliti da stanovi budu hladniji nego prethodnih godina, jer bi to bilo opterećenje za EPS. Kao Grad ćemo se truditi da sačuvamo energetsku stabilnost čitave Srbije. Ne smanjujemo temperaturu u stanovima – ona ostaje prema odluci Skupštine Grada, 20 plus minus jedan stepen i grejaćemo dok god bude bilo potrebe", objasnio je Nikodijević.

"Obezbedili smo dovoljno energenata za ovu sezonu. U slučaju da ne bude redovne isporuke gasa, spremili smo mazut, 37.000 tona, obezbedili smo više od zakonskog minimuma", zaključio je Nikodijević.

"Dobro je što se vodi argumentovana rasprava" 

Poslednja sednica gradske skupštine trajala je 16 sati. Nikola Nikodijević rekao je da je dugo u Skupštini Grada, kao odbornik od 2008, i da pamti i vremena kada je jedna sednica – tada je bio stari Poslovnik o radu – trajala i po nekoliko dana.

Odgovarajući zašto je došlo do toga, Nikodijević kaže da ima veći broj poslaničkih grupa koje su ušle u Skupštinu, a to je posledica smanjenja cenzusa na tri posto i svaka odbornička grupa ima svoje vreme i mnogo je veći broj odbornika u opoziciji.

"Dobro je kada se vodi argumentovana rasprava, smeta mi kada ta rasprava nema veze sa dnevnim redom i kada argumenti koji se iznose ne odgovaraju istini, ali to je deo mog posla, moram i to da pretrpim. Suštinski to neće promeniti ništa, da li sednica traje pet ili 16 sati, Skupština jednako efikasno kao ranije donosi odluke", kaže Nikodijević.

Ukoliko se bude vodila argumentovana rasprava, ukoliko se svaki odbornik bude držao onog što je na dnevnom redu, može se doći do kvalitetnijih rešenja, kaže on.

"Ukoliko budemo iznosili paušalne političke kvalifikacije, ukoliko skupštinsku govornicu budemo koristili kao političku tribinu, onda je to izgubljeno vreme. Ako ćemo argumentovano razgovarati o onim tačkama koje su na dnevnom redu – o potrebama Beograđana – onda je to dobra situacija", rekao je predsednik Skupštine Grada.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво