Читај ми!

Počinje Jom Kipur, Dan pokajanja i pomirenja za Jevreje

Sa zalaskom sunca, za Jevreje počinje Jom Kipur, Dan pokajanja i pomirenja. Jom Kipur predstavlja vrhunac svetih dana, prazničnog perioda koji počinje Roš Hašanom – jevrejskom Novom godinom.

Jom Kipur, Dan pokajanja, 25 sati potpunog posta, bez jela i pića, i posvećenosti molitvama, trajaće do sutra uveče. Vrhunac je desetodnevnog perioda kajanja, koji podseća da niko nije bezgrešan.

Provodi se u molitvama koje pozivaju na praštanje. Veruje se da se upravo molitvama, pokajanjem i milosrđem tokom Dana strahopoštovanja može uticati na to u koju će od tri knjige Bog upisati vernike, pre nego što se knjige zapečate na Jom Kipur.

Naime, prema verovanju starom hiljadama godinama, na ovaj dan polažu se računi o postupcima, vernici mole za oproštaj ljude koje su povredili na bilo koji način. Na Jom Kipur određuje se sudbina za sledeću godinu.

Postoji i običaj simboličnog prenošenja grehova na živinu. Molitvom se izražava želja da smrt živine bude otkup za dug, miran i srećan život. Živina se zatim daje u dobrotvorne svrhe, a mnogi daju prilog u novcu.

Nosi se bela odeća, dok je kožna obuća zabranjena. Obredni deo praznika završava se poslednjim otvaranjem svetog ormana u kojem se drže svici Tore, molitvom i oglašavanjem tradicionalnog roga – sofara.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво