Читај ми!

Svakodnevni problemi slepih i slabovidih osoba

U Srbiji postoji oko 12.000 slepih i slabovidih osoba. Kako bi se samostalno kretali, neophodna je infrastruktura koja često nedostaje ili nije odgovarajaća. Iz Udruženja slepih i slabovidih u Novom Sadu saznajemo koji su to osnovni problemi sa kojima se svakodnevno susreću.

Nakon kratke šetnje sa Veliborom Pilićem iz Saveza slepih Vojvodine, ekipa RTS-a je zabeležila niz problema i prepreka.

"Videli smo semafore koji nisu ispravni, videli smo taktilne staze koje ne vode baš na mesto na koje bi trebalo, videli smo nepropisno parkirano vozilo – i to se dešava po celom gradu. Trotoari nisu dovoljno spušteni, nemamo dovoljan broj niskopodnih autobusa, nemamo najavljivače stanica u autobusima", kaže Velibor Pilić iz Saveza slepih Vojvodine.

Do mape namenjene slepima u centru gradu, ne vodi taktilna staza, a ispred škole "Milan Petrović", gde se obrazuju deca sa posebnim potrebama i invaliditetom, zvučni semafor ne radi. Pre nekoliko godina, staze u gradu je testirao i tim tiflologa.

"Kada smo analizirali sve postavljene staze za slepe, od kojih veliki broj nije bio urađen po standardima, onako na pravi način i umesto da nam pomognu, vrlo često odmažu na našem putu", rekla je Snežana Nikolić, tiflolog u školi "Milan Petrović".

"Ljudi koji su to radili, nisu se konsulotvali pre svega sa savezom slepih, sa populacijom kojoj je to neophodno", ukazuje Pilić.

Iz gradske kancelarije za osobe sa inavliditetom, kažu da nastoje da prilagode saobraćajnu infrastrukturu svim osobama sa invaliditetom, a da slepima pomažu u putem gradskih konkursa.

"Ove godine smo podržali projekat bliže upoznavanje sa sintetizatorom govora za android telefone, što olakšava osobama sa oštećenim vidom i slepima da čitaju SMS poruke i koriste mobilni telefon, dok je prošle godine bio podržan projekat svestrana briga o slepim i slabovidima, i tom prilikom je izdvojeno dva miliona i 300.000 dinara", kaže Nenad Ćirić iz Kancelarije za osoba sa invaliditetom.

Univerzalni dizajn, bio bi rešenje, kažu, za projekte u budućnosti, jer bi jedino time bili obezbeđeni svi građani.

"To znači od same tastature lifta koja je na Braju, do kose rampe, koja je pri ulazu u zgradu, a koja mora biti pod određenim nagibom, onakvim kakvim treba da bude, i niz drugih jednostavnih rešenja koja pomažu svima bez obzira na vrstu invaliditeta, bez obzira na pol", kaže Snežana Nikolić.

Iz saveza slepih, kao jedan od primera dobre prakse, navode rekonstruisanu železničku stanicu, koja zadovoljava sve standarde za samostalno kretanje i nesmetano korišćenje usluga slepih, od taktilnih staza, niskopodinih vozova, do liftova koji su pristupačni za sve.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се