Читај ми!

Kako da se zaštitite od napadača – tri najčešće situacije

Vest da je serijski silovatelj izašao iz zatvora nakon 15 godina izazvala je i dodatnu zabrinutost, pre svega kod žena. Stručnjaci savetuju izbegavanje mračnih ulica, konfliktinih situacija, da žene ne idu noću same, ali pre svega oprez. Kako bi mogle još da se zaštite, pokazale su devojke koje treniraju aikido.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. podneto je 498 prijava zbog krivičnih dela protiv polne slobode, u šta spada i silovanje. To je gotovo 90 više nego godinu ranije.

Uz ovu brojku imamo i onu sivu. Istraživanje Nasilje prema ženama i devojčicama u javnom prostoru pokazuje da čak 71 odsto nasilje ni ne prijavi.

Majstor aikida Dejan Žuža kaže da svaka žena može da nauči da se zaštiti.

"Potrebno je neko vreme, eventualno da upišu neki kurs samoodbrane, a za upečatljiviju veštinu i sigurnost potrebno je najmanje godinu do dve dana", naveo je Dejan Žuža.

Kaže da je prilikom samoodbrane najbitnije da se potencijalna žrtva odmah oslobodi od napadača i ako je stručna, to završi na pravi način - tako da ne povredi napadača do te mere da nije sposoban za funkcionisanje, ali da mu stavi do znanja da sa njom nema šale i da neće biti žrtva.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво