Читај ми!

Pravo javnosti da zna, većina državnih organa ćuti na upite građana

Ćutanje državnih organa na upite građana šteti ugledu cele zemlje, poruka je na Međunarodni dan prava javnosti da zna. Poverenik za informacije od javnog značaja ukazuje da je nedopustivo mali broj institucija objavio informatore o radu, iako je Zakonom koji se primenjuje od februara u njegovim rukama i novčana kazna za neispunjavanje obaveza. Odgovornima prema svojim građanima i korisnicima uručena su priznanja.

Priznanje za to što ne ignorišu građane koji im traže informacije i postupaju odgovorno, otišlo je u ruke upravi Kruševca i Subotice.

"Trudimo se kao organ lokalne samouprave da građanima informacije od javnog značaja omogućimo u vrlo kratkom roku po svakom zahtevu i da pružimo sve tražene informacije koje su od značaja za naše građane", rekla je načelnica gradske Uprave grada Subotice Marija Ušumović Davčik.

Međutim, većina republičkih i lokalnih organa vlasti i dalje ćuti na zahteve građana. Poverenik očekuje da se to promeni doslednom primenom zakona koji daje veća ovlašćenja u kažnjavanju onih koji uskraćuju odgovore.

"U ukupnom broju žalbi koje su dolazile povereniku, iznosio je između 60 i 80 posto, znači tri od pet ili četiri od pet žalbi je bilo zbog ćutanja uprave, to je bilo nedopustivo. Čim smo najavili da ćemo uspostaviti mehanizam kažnjavanja, procenat za 2021. je pao negde na 36-37 posto", rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti Milan Marinović.

Naglašava da je do sada svega tridesetak organa vlasti na platformi poverenika objavilo informatore o radu, a rok za to ističe 16. novembra. I predstavnici Evropske komisije ukazuju da vlast, institucije i građani moraju zajedno da rade, jer su transparentnost i odgovornost najveće vrednosti demokratskog društva.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre kaže da uz zakon koji je povereniku dao veća ovlašćenja on sada ima i veću obavezu i zadatak da praktično doprinese ostvarenju prava javnosti da ima pristup informacijama od javnog značaja.

"Naša obaveza je da podsećamo organe vlasti da se ponašaju odgovorno i pruže informacije građanima", napomenula je zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Sara Gruen.

Nagradu za najbolji informator o radu dobilo je Ministarstvo kulture i informisanja. Priznanja su uručena Višem sudu u Novom Sadu, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, i Direkciji za robne rezerve Vojvodine.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво