Читај ми!

Nikodijević: Nacizam nikada nije dovoljno mrtav

Predsednik skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici jevrejske zajednice i SUBNOR-a položili su vence na mestu Trostruki surduk na Ledinama, povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve fašističkog terora koji organizuje jevrejska opština.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks je kazao da je na tom mestu 17. septembra 1941. godine iz Banjičkog logora dovedeno 240 ljudi koji su tu streljani, i naglasio da je ovo jedino mesto za koje postoje precizni podaci o žrtvama.

"Ovde su dovedeni Jevreji i komunisti iz Banjičkog logora, i prema spisku iz tog logora imamo i imena streljanih ljudi. Komisija za utvrđivanje žrtava Drugog svetskog rata je utvrdila da je ovde sahranjeno 240 tela", rekao je Fuks i dodao da je prema podacima najmlađa žrtva imala samo 12 godina.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je istakao da je obaveza svakog odgovornog društva sećanje na sve žrtve rata.

"Naša civilizacijska obaveza i obaveza odgovornog društva je da se sećamo svih žrtava iz Drugog svetskog rata, ali i da učimo nove generacije o svim užasima nacističkih nemačkih okupatorskih vlasti i onih koji su bili saradnici okupatora za vreme od 1941. do 1944. godine, koliko je Beograd bio pod okupacijom", rekao je Nikodijević.

On je dodao da će grad Beograd zajedno sa Jevrejskom opštinom obeležiti svako mesto stradanja Roma, Srba, Jevreja i komunista na teritoriji grada.

"Nacizam nikada nije dovoljno mrtav i protiv njega se možemo boriti samo stalnim ponavljanjem i stalnom edukacijom budućih gerenacija. Mi ćemo kao grad Beograd zajedno sa jevrejskom opštinom obeležiti svako mesto stradanja. Mislim da je sada pravi tenutak da ispravimo istorijsku nepravdu, da konačno Staro sajmište dobije onakav izgled i značaj u našem društvu kakav zaslužuje, kao mesto zaista strašnog stradanja", rekao je Nikodijević.

Predsednik SUBNOR-a Beograd Boro Ercegovac je kazao da je Beograd bio jedina prestonica u Evropi koja je imala četiri logora na samoj teritoriji grada, kao i da žrtve zaslužuju veliko poštovanje.

"Jevrejski narod je bio poseban trn za Hitlera, i pretrpeli su velika stradanja. Žrtve jevrejskog naroda zaslužuju veliko poštovanje i mi ćemo ga davati u svakoj prilici. Sada kada smo pokrenuli dublju saradnju sa Jevrejskom opštinom Beograd, verujem da će zaista situacija što se tiče spomenika i obeleževanja biti drugačija nego što je bila do sada", rekao je Ercegovac.

Prisutnima je o istoriji zločina na stratištu Trostruki surduk - Ledine govorio istoričar Milovan Pisari, a imena žrtava stradanja na tom mestu su čitali pripadnici jevrejske zajednice nakon pomena koji je održao Rabin Isak Asiel.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво