Читај ми!

Policija u centru Beograda, zatvorene mnoge ulice

Zbog vožnje bolida Formule 1, kao i najavljenih šetnji u okviru manifestacije "Evroprajd 2022" i antiglobalista, veliki broj pripadnika policije je u centru grada. Mnoge ulice su zatvorene, a vozila gradskog prevoza će se u popodnevnim časovima saobraćati izmenjenim trasama.

Od 13 časova održava se vožnja bolida Formule 1 (Red Bull F1 Showroom). Trasa vožnje je od Studentskog trga, preko Trga republike i Terazija do Trga Slavija zbog čega je taj deo grada zatvoren do nedelje, a umesto trolejbusa saobraćaće autobusi izmenjenom trasom.

Najavljena je i šetnja u okviru manifestacije "Evroprajd 2022". Evropska prajd asocijacija (EPOA) saopštila je da je premijerka Srbije Ana Brnabić objavila da će se šetnja u okviru Evroprajda, najavljena za danas, održati.

Organizatori su juče Vladi Srbije predali peticiju za održavanje šetnje, kao i zahtev MUP-u. Iz MUP-a su nakon toga saopštili da zabrana šetnje u okviru Evroprajda ostaje na snazi.

Organizatori su najavili da će se učesnici okupljati od 16 časova ispred zgrade Ustavnog suda, a od 17 časova će se kretati Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom i Ulicom Ilije Garašanina, a šetnju će završiti ispred Stadiona "Tašmajdan" gde će se potom održati koncert.

Upravni sud odbio je tužbu organizatora "Evroprajda" kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije, planirana za danas u Beogradu, zabrani.

Nakon zabrane šetnje i presude Upravnog suda organizatori Evroprajda najavili su protest ispred Ustavnog suda, odakle će, kako je najavljeno, krenuti do Prajd parka (Stadion Tašmajdan).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da ne želi da se bavi temom održavanja Evroprajda, tom, kako je rekao, "pokvareno nametnutom temom srpskom narodu, koju nameću i oni koji su za i oni koji su protiv kao da je u pitanju život i smrt, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje".

Nisu poznate ni trasa, ni vreme najavljene šetnje antiglobalista koji se protive održavanju Evroprajda, a koju je MUP takođe zabranio.

Prethodnih dana održano je nekoliko skupova antiglobalista, a posle skupa i šetnje koji su održani 11. septembra, patrijarh srpski Porfirije služio je ispred Hrama Svetog Save moleban za svetinju braka i porodice.

MUP je u utorak, 13. septembra, doneo rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Evroprajd 2022", kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji antiglobalista u Beogradu.

Više javno tužilaštvo saopštilo je da kršenje odluke MUP-a implicira prekršajnu odgovornost, a u slučaju izvršenja bilo kog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво