Читај ми!

Upravni sud odbio tužbu organizatora "Evroprajda"

Upravni sud odbio je tužbu organizatora "Evroprajda" kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije, planirana za danas u Beogradu, zabrani.

U odluci, koja je objavljena na sajtu Upravnog suda, navodi se da je tužba Gorana Miletića i organizatora "Evroprajda" odbijena kao neosnovana.

Kako se navodu u rešenju, objavljenom na sajtu suda, tuženi organ (MUP) pravilno je utvrdio da postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika, narušavanja javnog reda u većem obimu, što je jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja.

Takođe, kako se ističe, sud je cenio navod tužbe da je MUP izvršio neposrednu diskriminaciju iz člana 6. Zakona o zabrani diskriminacije, prema pripadnicima LGBT+ populacije i svim drugim građanima Republike Srbije koji podržavaju manifestaciju "Evroprajd 2022", tako što je ograničio njihovu slobodu okupljanja usled njihovog ličnog svojstva, dok ista sloboda okupljanja protivnicima manifestacije "Evroprajd 2022" nije uskraćena, te da je na navedeni način prvostepeni organ ispunio glavni zahtev protivnika manifestacije "Evroprajd 2022" da se ona ne održi.

"Međutim, ovaj navod tužbe, po oceni suda, nije osnovan iz razloga što u konkretnom slučaju nije zabranjeno održavanje manifestacije 'Evroprajd 2022', kako to tužilac u tužbi pogrešno navodi, već prvostepenim rešenjem, primenom Zakona o javnom okupljanju, nije dozvoljena šetnja prijavljena od strane tužioca za dan 17.09.2022. godine", navodi se u odluci suda.

MUP Srbije prethodno je zabranio šetnju iz bezbednosnih razloga i odbacio žalbu organizatora "Evroprajda" na ovu odluku.

MUP iz bezbednosnih razloga nije odobrio ni šetnju učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu.

Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, saopštio je MUP.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво