Читај ми!

Generalna proba svečane promocije nove klase oficira Vojske Srbije

Povećano je interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka, i ono je najveće u poslednjih pet ili šest godina, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović posle generalne probe svečane promocije nove klase oficira Vojske Srbije. Biće promovisano 135 oficira, kadeta 142. i 143. klase Vojne akademije. Predsednik Srbije će najboljima iz klase dodeliti po pištolj, simbol vojničke časti.

Svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije biće održana u subotu sa početkom u 10 časova ispred Doma Narodne skupštine Srbije.

U prve oficirske činove - biće promovisano ukupno 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, među kojima je - osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ministar Stefanović je sutrašnju promociju nazvao praznikom za oči, te istakao da ćemo imati priliku da vidimo stroj novih potporučnika, doček zastave, doček predsednika Republike, obraćanje najboljih u klasi, kao i predsednika Republike i bogat kulturno-umetnički program, a ukoliko vreme dozvoli, videćemo nalet naše avijacije, naših aviona i helikoptera.

"To je, pre svega, prilika da vidimo te mlade ljude, koji su svojim stručnošću, zalaganjem i borbom zaslužili da sutra budu pred građanima Srbije. Predsednik Republike će najboljima iz klase dodeliti po pištolj, što je simbol vojničke časti, ali i priznanje za njihov rad, jer su to najbolji u klasama, oni koji su postigli najbolje rezultate iz vojnog inženjerstva i informatike, VMA, kopnene vojske i vazduhoplostva", rekao je Stefanović.

On je dodao da su novi oficiri tokom svog školovanja prošli oko 50 različitih ispita i bili na osam do 20 različitih terenskih zadataka.

"To je nešto što je veoma složeno, naporno, veoma teško steknu te epolete u kojoj su potporučnici, najmlađi oficiri naše vojske. Ali oni time pokazuju da zavređuju da im dodelimo vojnike, da im damo da upravljaju njima i da uvek budu na braniku naše otadžbine", kazao je Stefanović.

On je istakao da Ministarstvo duguje veliku zahvalnost predsedniku Vučiću koji, kako je rekao, dobro razume šta su potrebe vojnika, i koji je odobrio povećanje plate od 25 odsto za vojnike.

"To je od ogromnog značaja je im pokazujemo poštovanje i da želimo da investiramo u ljude koje su najveće bogatstvo koje imamo. Mi nastavljamo sa investicijama u oružje i tehniku koje su poslednjih godina zaista značajno unapređeni. I pored zahvalnosti predsedniku i vladi, hoću da se zahvalim svim našim ljudima, koji su zaslužni što je naša vojska najbolje rangirana u region", rekao je Stefanović.

On je dodao da je danas posetio kasarnu Petar Bojić u Leskovcu gde je prisustvovao polaganju zakletve nove generacije septembarske klase, kao i da su novi vojnici polagali zakletvu i u kasarnama u Somboru i Valjevu.

"Imamo više vojnika nego ranije, ali danas se takmičimo u drugačijim uslovima. Konkurencija nam je naša privreda, a sada je naša zemlja jača, investitori dolaze u našu zemlju, otvaraju se fabrike i kompanije i tada je teže privući ljude", rekao je Stefanović.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво