Читај ми!

Više od 20 ambasada uputilo pismo podrške održavanju Evroprajda u Beogradu

Više od 20 ambasada izrazilo je punu podršku članovima LGBTQ+ zajednice povodom Evroprajda koji treba da se održi u Beogradu i izrazilo nadu da će se naći rešenje koje će dozvoliti mirnu, legalnu i bezbednu šetnju u subotu, navodi se u pismu podrške koje je na svom Tviter nalogu podelila holandska ambasada.

U pismu, koje je objavila holandska ambasada, navodi se da je Srbija načinila važne korake ka jačanju jednosti za LGBTQ+ zajednicu i njena prava da ne budu diskriminisani, kao i prava na slobodu izražavanja.

"Osuđujemo sve akte nasilja, uznemiravanja, stigmatizacije i diskriminacije prema ljudima na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili seksualnih karakteristika i podržavamo borbu protiv govora mržnje, nasilja i diskriminitornog targetiranja LGBTQ+ osoba i zajednice u svim regionima sveta, uključujući Srbiju", navodi se u pismu.

Pismo su potpisale ambasade Australije, Austrije, Belgije, Kanade, Hrvatske, Češke, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Irske, Italije, Japana, Holandije, Norveške, Portugalije, Slovenije, Španije, Švajcarske, Ukrajine, Velike Britanije i SAD.

Ambasada SAD: Nesporan znak napretka Srbije

Američka ambasada u Beogradu ocenila je večeras da je to što je Beograd ove godine domaćin Evroprajda istorijska prekretnica i nesporan znak napretka Srbije.

Ambasada je objavila i video poruku koju je učesnicima uputila specijalna američka izaslanica za unapređenje prava LGBTQI+ osoba Džesika Stern.

"Evroprajd u Beogradu pruža mnogobrojne prilike. Omogućava vam da istaknete rad mnogih hrabrih aktivista u Srbiji i širom regiona. Donosi preko potrebnu vidljivost LGBTQI+ pokretu i podstiče napredak na putu ka jednakosti", navela je Stern u poruci, koju je Ambasada SAD objavila na svom nalogu na Tviteru.

Stern je ocenila da je možda najvažnije to što Evroprajd pruža priliku za okupljanje istomišljenika kako bi podržali univerzalne vrednosti jednakosti, tolerancije i poštovanja.

"Kao što ste lično videli i iskusili, osnovna prava LGBTQI+ osoba nastavljaju da budu ugrožena od strane onih koji traže prednost sejući haos i podele. Ali globalni trend promocije univerzalnih vrednosti dostojanstva i poštovanja ljudskih prava je na vašoj strani", poručila je Stern.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара