Читај ми!

Koje sve uslove treba da ispuni objekat da bi se u njemu nalazio vrtić

Slučaj deteta koje ispalo kroz prozor vrtića na Miljakovcu pokrenuo je mnoga pitanja, pre svega o bezbednosti najmlađih. Koliko ima vrtića koji su namenski građeni za tu svrhu, a koliko je onih koji su adaptirani – pitanja su na koja se od nadležnih još čekaju odgovori.

Jednogodišnja beba koja je pre tri dana ispala kroz prozor vrtića na Miljakovcu u stabilnom je stanju, ali se i dalje ne zna sa sigurnošću kako se sve dogodilo. Na telefon vrtića se niko ne javlja. Jedino se zna da objekat nije imao rešenje o verifikaciji, što je u vanrednoj kontroli utvrdila prosvetna inspekcija.

"Kako je moguće da je tehnički ovaj objekat prošao bilo kakvu kontrolu, da su prozori neobezbeđeni, da prilaz nije adekvatan, tako da hiljadu pitanja tu ima, ali nekorektno bi bilo reći da je tu odgovoran samo direktor ili samo vaspitačica", kaže Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon".

Na pitanja kako je uopšte bez rešenja o verifikaciji vrtić mogao da radi i šta je prosvetna inspekcija još utvrdila, iz Grada i Ministarstva prosvete nisu odgovorili.

Objekat mora da ispuni određene uslove da bi se u njemu nalazio vrtić – mora da ima odgovarajuću lokaciju, infrastrukturu, adekvatne dečje prostorije, dvorište, utvrđena je minimalna površina objekta. U vrtiću na Miljakovcu jaslice su bile na drugom spratu, što prema propisima nije dozvoljeno.

Neki vrtići su namenski građeni, ali mnogi se nalaze u adaptiranim kućama i zgradama. Osim državnih, prosvetna inspekcija kontroliše više od 400 privatnih vrtića u Beogradu. Državni ili privatni, u svakom od njih može da boravi određen broj dece. Nezvanično, od roditelja se može čuti da je u njima često više predškolaca nego što je dozvoljeno.

"Prosto i u državnim i u privatnim vrtićima se na jednak način odnosi prema tom poslu, jer su vaspitačice izložene pritisku, jer svaka od njih treba da brine o većem broju dece nego što je pravilnikom propisano i kako onda da rasporedi pažnju na svu decu", objašnjava Tatjana Macura.

Više puta je prethodnih godina za vreme vanrednih kontrola prosvetna inspekcija utvrdila da u privatnim vrtićima ima više dece nego što je dozvoljeno, da nema evidencije i da je protivpožarni plan loš.

Nezvanično, zahtev za dozvolu za rad vrtić "Trčuljak" je Ministarstvu prosvete poslao pre četiri, pet meseci. Dok svi čekamo odgovore nadležnih, potrebno je utvrditi da li postoji još predškolskih ustanova koje treba kontrolisati.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво