Читај ми!

Otvoren Evroprajd u Beogradu

Evroprajd 2022 u Beogradu zvanično je otvoren podizanjem zastave te manifestacije ispred Palate "Srbija". Koordinator Evroprajda Goran Miletić poručio je da su mnogi verovali da se ta manifestacija neće desiti, ali je istakao da će svi programi biti održani, uključujući i šetnju.

Goran Miletić je rekao da su LGBT prava koja će biti garantovana zakonima potrebna Srbiji, u čemu će, kako kaže, pomoći održavanje Evroprajda. Istakao da je Evroprajd poruka tolerancije i da je vreme za jednakost i solidarnost.

"Evroprajdom Beograd će pokazati da je grad otvoren za sve, jednak za sve, da je grad promena i da prava svih moraju da budu zagarantovana", rekao je Miletić i naglasio da je ovo prilika da se pošalje poruka tolerancije, solidarnosti, jednakosti.

Naveo je da od Skupštine očekuje usvajanje zakona o istopolnim zajednicama.

Miletić je rekao da je ovo prvi put da je zastava podignuta ispred jedne institucije i da tim činom žele da pokažu da one moraju da urade deo svog posla, jer nema razloga da se zakonska pitanja koja se tiču prva LGBT+ zajednice ne budu sprovedena odmah.

Kako su najavili organizatori, tokom Nedelje ponosa koja će trajati do 18. septembra biće organizovano više od 130 različitih događaja, a završnica manifestacije trebalo bi da bude šetnja u subotu u 17 časova, za čije se održavanje očekuje odluka države, iako je Miletić rekao da su pregovori još u toku.

Miletić je pozvao sve građane da se pridruže šetnji 17. septembra.

Predsednica Asocijacije Evroprajda, Kristin Gering čestitala je organizatorima na otvaranju Evroprajda, rekavši da je to "najvažniji prajd u istoriji dugoj 30 godina".

Predstavnik Beograd prajda Marko Mihailović je rekao da je godinama maštao o ovom danu misleći da će to biti "dan trijumfa zdravog razuma, pravde, vrednosti, demokratije, poštovanja pravnog poretka", dan kada će svi iz LGBT+ zajednice biti presrećni, ali se, kaže, danas oseća posramljeno.

"Nadam se da će, ipak, na kraju pozitivna poruka otići u svet da su pravda, zdrav razum i ljudsko dostojanstvo pobedili i da MUP neće zabraniti šetnju, da će ovo biti novi početak za poštovanje ljudskih života u Srbiji", rekao je Mihailović.

Kuma Evroprajda Ivana Rašić Sajsi Em-Si poručila je da je ta tema polarizovala društvo i da smo svi svesni koliko je važno da se Prajd održi, jer to nije samo šetnja, već edukacija.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво