Читај ми!

Loznica finansijski pomaže mladima da kupe ili renoviraju kuću

U nameri da mladim bračnim parovima na selu pruže priliku za ostanak, Grad Loznica drugu godinu zaredom izdvaja novac za rekonstrukciju i izgradnju kuća u ruralnim predelima. Porodice koje žele da izgrade ili kupe kuću, mogu dobiti milion i dvesta hiljada dinara, a za rekonstrukciju 600.000 dinara. Do sada je bolje uslove za život dobilo deset porodica.

Šestočlana porodica Rakić iz Gornjih Nedeljica godinama je živela u oronuloj kući, sa napuklim i zidovima punim vlage. Za rekonstrukciju štedeli su godinama, a u radove se upustili nakon što su dobili novčanu podršku od Grada Loznice.

"Od Grada Loznice sam dobio 600.000 dinara koje sam utrošio za rekonstrukciju kuće, odradio sam fasadu na kući i sređivao sam unutrašnji prostor kuće", kaže Marko Rakić, iz Gornjih Nedeljica. 

Uz finansijsku pomoć Grada u selu Grnčara zida se i stambeni objekat za petoro Maksimovića, koji su se doselili iz Novog Sada, jer smatraju da je život na selu za decu mnogo bolji. 

"Kada smo počeli izgradnju kuće materijalu je gotovo troduplo skočila cena i mi smo se obratili gradu sa molbom da li postoji neki program koji pomaže mladim bračnim parovima na selu. Grad je maksimalno izašao nama u susret ne samo nama nego mnogim porodicima, mi smo od grada dobili 600.000 za izgradnju, i od tih para mi smo uspeli da izgradimo ceo sprat", ističe Sonja Maksimović iz Grnčare.

Zbog velike zainteresovanosti i nova sredstva

Nadležni kažu, da ovakav vid sufinansiranja predstavlja podsticaj mladim bračnim parovima da nastave da žive i rade na selu, ali i želju da se seosko područje ravnomerno razvija sa gradskim. Zbog velike zainteresovanosti u toku je i novi poziv.

"Prošle godine smo imali jedan odličan konkurs realizovali smo svih šest miliona koliko je bilo planirano, čime je  deset porodica dobilo po 600.000 dinara za rekonstrukciju kuća. Mogu da napomenem da je u tih deset porodica bilo 27 dece u tom trenutku što nas posebno čini ponosnim", naglašava Dejan Stalović, gradski menadžer.

Dodaje i da je jedna od osnovnih izmena i da porodice koje žele da izgrade ili kupe kuću, mogu dobiti milion i dvesta hiljada dinara, dok za rekonstrukciju ostaje 600.000 dinara. U gradskom budžetu Loznice za ovakav vid podsticaja izdvojeno je šest miliona dinara.

Ukoliko interesovanje bude veliko, tvrde da će rebalansom biti opredeljena i dodatna sredstva. 

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи