Читај ми!

Ljubivoje Ršumović: Prva biblioteka bila su mi dvojica deda sa guslama, proživeo sam 102 života

Ljubivoje Ršumović je pre 65 godina počeo da piše pesme za decu. Uz njih su odrastale generacije sadašnjih baka, a sada i njihovi unučići. U razgovoru za RTS Ršum se priseća svojih prvih susreta sa knjigom - "Knjiga je bila svuda oko nas, živeli smo usred bajke koja se zove priroda".

Ljubivoje Ršumović se s pesmama prvi put susreo zahvaljujući majci koja je napamet znala mnoge pesme Jovana Jovanovića Zmaja.

Njega i njegovog brata ona je svako veče uspavljivala pesmom čiji stihovi idu:

"Kad je Bože Zemlju stvarao

Nije hteo da prazna bude.

Želeo je da se po njoj razgranaju razne rude".

Na taj način, njih dvojica su bila uvučena u svet knjiga. U prvoj "biblioteci" nalazila su se i dvojica deda koja su pevala uz gusle. Pravih knjiga u Ljubišu gotovo da nije bilo.

"Deda je imao jednu narodnu enciklopediju zdravstvenu, sa raznim fotografijama iz medicine jer se bavio travarstvom. Tako da sam od malih nogu bio među lekovitim biljem, između ostalog. Knjiga nam je bila leska sa lešnciima, bukva sa žirom itd. Knjiga nam je bio mačak Šervud, koji je bio pametan i umeo da čita novine. Tako da knjiga je bila oko nas, živeli smo usred bajke koja se zove priroda", priča Ršum.

U knjigu se zaljubio kada je njegov otac u opštini u kojoj je radio došao do stripa "Tri ugursuza".

"Ja sam se odmah zaljubio u crteže koji govore. To je za mene bilo potpuno novo okruženje, otkriće, da mogu da razgovaram sa crtežima", navodi Ršum.

Njegov otac je voleo i da čita knjige o herojima i vojskovođama, pa je tako od njega uzeo knjigu Velike vojskovođe i čitao je uz petrolej lampu:

"Počeo sam da čitam i zamišljao sebe kako sa Aleksandrom Velikim hodam tamo ka istoku, osvajamo neke zemlje, jašemo konje, to je bio potpuno novi život. Ja sam knjige od malena zamislio kao neko društvo koje je meni potrebno da bih imao o čemu da razmišnjam i gde bih i ja bio junak. Od kuće do škole, šest kilometara sam zamišljao ono što sam prethodne večeri uz petrolejku čitao, meni je to bilo sasvim normalno. Sad shvatam koliko je to bilo važno u mom životu."

Kada je on dobio decu, njegova supruga je čitala priče pred spavanje, a sada ih čita i unučićima. On se, kaže, trudio da ne bude dosadan svojim sinovima.

Govoreći o svom radu i pesmama koje je napisao, Ršumović kaže da je radio svoj posao.

"Radio sam svoj posao, a on je bio da prvo na radiju, pa na televiziji da se trudim da nešto naučim ja od dece, prvo, pa onda da ona nauče nešto od mene i kolega iz dečjih redakcija, Duška Radovića koji nam je bio urednik. Bio je to deo posla i nisam imao svest o tome da sam prosvetitelj dece, više sam išao da budem zabavljač", naveo je Ršum.

Kaže da je vrlo važno da deca čitaju i da upijaju ono što vide i dožive.

"Vrlo je važno da oni bez nekog moranja shvate da čitajući knjigu žive takođe novi život i ja uvek kažem drugarima kada se nađemo, da sam proživeo 102 života. Proživeo sam živote junaka iz knjiga koje sam čitao i koje sam napisao", zaključio je Ljubivoje Ršumović.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво