Читај ми!

Okanović: Deca moraju da budu vezana tokom vožnje u autobusu, roditelji da obrate pažnju na starost vozila

Osmoro dece i četvoro odraslih povređeno je kada se autobus iz Srbije prevrnuo u Bugarskoj. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za RTS da bi svi putnici u autobusima trebalo da poštuju bezbednosne propise, što uključuje i vezivanje sigurnosnih pojaseva, naročito kada su deca u pitanju.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja je, govoreći o nesreći u Bugarskoj, rekao da su bugarski organi isključili mogućnost da se nesreća dogodila zbog puta ili loše signalizacije, ali i podsetio na propise koji su na snazi i u Bugarskoj i u Srbiji.

"Podsetiću da je, po našim propisima, vezivanje sigurnosnih pojaseva u autobusu obavezno, posebno kada su u pitanju deca, odnosno organizovani prevoz dece. Svakako bi predmet istrage trebalo da bude i da li su svi putnici u autobusu, naročito deca, upotrebljavali sigurnosni pojas", rekao je Okanović.

Dodao je da je to i dalje tabu tema, ali i da se mnogi roditelji žale da direktori škola, razredne starešine, treneri i vaspitači uopšte nisu svesni da deca treba da budu vezana u autobusu i da imaju problema kada probaju da objasne da deca moraju da koriste pojas tokom vožnje autobusom.

Okanović je napomenuo da je nesreća u Bugarskoj još jedan podsetnik na to da li činimo sve kako bi naša deca kada idu na ekskurziju, gostovanja i putovanja zaista bila bezbedna.

"Deca moraju da budu vezana tokom vožnje u autobusu, koliko god to čudno zvučalo. Ukoliko se dogodi da dete nastrada, da bude povređeno ili smrtno strada, postojaće vaša odgovornost, drage razredne starešine, učitelji, vaspitači, direktori škola, zbog toga što niste preduzeli propisane mere da zaštitite tu decu", naveo je Okanović.

Dodao je da škole na tenderima traže da autobusi budu stari do 10 godina, ali kada dođe vreme polaska na put, ispred škole se pojavljuju vozila stara i više od 20 godina, ali da iz škole niko ne reaguje i da je u tim situacijama važno da reaguju i roditelji i alarmiraju saobraćajnu policiju.

Gostovanje Damira Okanovića u Jutarnjem programu RTS-a u celosti pogledajte u video-snimku na početku teksta. 

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво