Читај ми!

Ko može postati okrivljeni svedok i šta taj status donosi

Okrivljeni svedok – taj status ovih dana dobio je još jedan optuženi u postupku protiv kriminalne grupe Belivuk–Miljković. Srđan Lalić je treći koji je pristao da tužilaštvu otkrije detalje svirepih ubistava tog klana, u kojima je, prema otpužnici, i sam učestvovao, kako bi smanjio broj godina u zatvoru na 18.

U zamenu za povlašćeni status i blažu kaznu, da tužilaštvu ispriča detalje svirepih ubistava i teških krivičnih dela, odlučio je i tridesetšestogodišnji Srđan Lalić.

Visokopozicionirani član te kriminalne grupe tereti se da je učestvovao u izvršenju pet teških ubistava, otmici i da je nelegalno držao oružje. Na pripremnom ročištu Lalić je priznao krivicu, što mu je otvorilo put da sa tužilaštvom sklopi sporazum i dobije položaj okrivljenog svedoka. Taj status, od hapšenja klana pre godinu i po stekla su još dva pripadnika.

"Ono što prethodi ovakvom zaključenju sporazuma jeste poziv javnog tužioca da okrivljeni svojeručno i u roku koji nije duži od 30 dana u potpunosti kaže sve što mu je poznato kako o krivičnom delu u pogledu kojeg se vodi krivični postupak, tako i o drugim krivičnim delima, da bi nakon toga mogla da se izvrši ova procena da li postoji njen značaj", objašnjava Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Na tu procenu ne mogu ići, kaže zakon, jedino organizatori kriminalne grupe. Ostali osumnjičeni mogu postati okrivljeni svedoci.

"Radi se o sporazumu koje je moguće zaključiti od podnošenja naredbe o sprovođenju istrage do zaključenja glavnog pretresa i ono što je uslov za njegovu primenu jeste da je značaj njegovog iskaza u pogledu otkrivanja, dokazivanja ili sprečavanja krivičnih dela sa elementom organizovanog kriminala pretežniji u odnosu na posledicu krivičnih dela koje je izvršio", navodi Lazović.

"Sigurno je da se presuda ne može zasnivati na iskazu samo svedoka saradnika, jer oni imaju i motiv da potvrđuju optužnicu, ne bi li sebe oslobodili. Tako da taj iskaz svedoka, kao i iskaz i ostalih svedoka trebalo bi da se poklapaju sa raznim, u raznim segmentima, sa nekim materijalnim dokazima, sa iskazima drugih svedoka", dodaje Maja Kovačević, advokat, nekadašnji sudija Specijalnog suda.

Okrivljene ili svedoke saradnike, kako ih je do 2011. nazivao, zakon obavezuje da govore istinu. Do iste te godine zahvaljujući svedočenjima oni su u potpunosti bili oslobođeni kazne, dok je u prethodnoj deceniji uglavnom reč o ublažavanju kazne.

"Nikada se ne bi saznalo gde je Ivan Stambolić, jer upravo svedok saradnik ne samo ispričao detalje, nego i pokazao mesto gde je on zakopan, sahranjen", ističe Kovačevićeva.

Da se oslone na iskaze onih koji su učestvovali u krivičnim delima prvo su rešili Italijani, u borbi protiv sicilijanske mafije. U Srbiji se sličan institut primenjuje tačno dve decenije.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво