Читај ми!

Ratari posle sastanka sa premijerkom: Ukida se zabrana izvoza žitarica i uljarica, nastavljamo proteste

Nezadovoljni poljoprivrednici naveli su posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić da će biti ukinuta zabrana izvoza svih žitarica i uljarica, i da im je ponuđena cena suncokreta od 535 evra. Nisu, kažu, zadovoljni ponudom. Očekuju da dobiju pisane garancije. Poljoprivrednici su na oko sat vremena blokirali saobraćaj u centru Novog Sada, kao i Varadinski most, a zatim traktore vratili ispred zgrade Banovine. Najavljuju da njih stotinu ostaju u centru grada, kao i da očekuju kako kažu ozbiljjniju ponudu Vlade Srbije.

Sastanak premijerke Ane Brnabić i poljoprivrednika, koji protestuju širom Srbije, završen je u zgradi Vlade posle dva sata, javlja reporter RTS-a.

Poljoprivrednici su istakli da ponudom nisu zadovoljni i da čekaju da zvanična ponuda stigne na mejl.

Rekli su da će biti ukinuta zabrana izvoza svih žitarica i uljarica, i da su za to dobili garanciju.

Ponuđena im je, kažu, cena od 535 evra za tonu suncokreta. Takođe, obećano im je da će moći dva puta dnevno da sipaju gorivo.

"Rekli su da će moći da se isplate premije za mleko od 15 dinara, a za đubrivo ne postoji mogućnost, tako su nam rekli", navodi Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Ponuđeno im je, kaže, da za svaki litar goriva dobiju povrat od 22 dinara, i da će to moći da važi za 60 litara po hektaru za svako gazdinstvo. Taj novac, navodi, bio bi uplaćen unapred, i to do oktobra.

Radoslav Adamović, poljoprivrednik iz Krčedina, rekao je za RTS da im je dalo ministarstvo i premijerka rok do 15 časova da odgovord na njihov odgovor na naše zahteve, to jest na njihov predlog.

"Videli ste kako su poljoprivrednici odgovorili, znači to ih je razbesnelo. Ništa nam veliko nisu hteli da učine, ispunili su neke nebitne zahteve. Očekivali smo ipak da će trezveno razmisliti i neki normalan potez povući," napomenuo je Adamović. 

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca Nedeljko Savić kaže da su tražili od Vlade da se ukine marža za ulje trgovačkim lancima, odnosno razlika od 148 dinara, koliko dobijaju uljare, do 196, koliko košta ulje u prodavnicama.

Među zahtevima za narednu godinu je uvođenje obaveznog plavog dizela, ulazak u radne grupe za rešavanje statusa poljoprivrednika, kao i povećanje subvencija na 300 evra po hektaru.

Poljoprivrednici su napomenuli i da su tražili poništavanje saobraćajnih kazni zbog blokada.

Poručuju da nastavljaju proteste dok ne dobiju pisane garancije, za koje su rekli da ih očekuju do 13 časova.

Za sada, kažu, nemaju u planu da blokiraju saobraćaj u Beogradu, ali da za to postoji mogućnost ako ne bude pronađeno rešenje.

Protest u Subotici i Rači

Subotički poljoprivrednici su oko 14.30 časova nastavili protestnu vožnju centrom grada, a potom su u 15 časova ponovo parkirali mehanizaciju u Štrosmajerovoj ulici pored Gradske kuće, gde su im traktori stajali od juče.

Navode da tako pružaju podršku ostalim vojvođanskim poljoprivrednicima koji protestuju u Novom Sadu sa kojima su u stalnoj komunikaciji.

Za sada ne otkrivaju sledeće poteze, iako su prethodno najavljivali da će se razići kućama, a sa protestima nastaviti sutra u Subotici ili u Novom Sadu.

Ratari iz Subotice nisu želeli da pošalju delegaciju na sastanak sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem jer su tražili da ih primi sve zajedno, kao što je to bilo juče.

Gradonačelnik je izjavio da su mu vrata za paore uvek otvorena i da je spreman da im pomogne, ali da nije moguće kvalitetno razgovarati sa velikim brojem ljudi ođednom.

Bakić je rekao da nije u ingerenciji lokalne samouprave i gradonačelnika da proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše, što je jedan od glavnih zahteva ratara prema gradskoj upravi.

Gradonačelnik Subotice apelovao je na poljoprivrednike da ne blokiraju funkcionisanje grada i slobodno kretanje građana. 

I poljoprivrednici u Rači, koji su jutros traktorima blokirali saobraćaj ispred Opštine, nastavljaju sa protestom, nezadovoljni pregovorima sa Vladom.

Kako je za RTS rekao  Milana Miloševića, jedan  organizatora okupljanja, na protestu   ostaju do daljneg i najavljuju blokadu i drugih saobraćajnica u toj opštini. 

Poljoprivrednici su istakli i da novih sastanaka neće biti.

Ranije danas, ratari sa teritorije Opštine Rača kod Kragujevca blokirali su sa desetak traktora Karađorđevu ulicu ispred zgrade opštine u znak podrške kolegama koje protestuju u Novom Sadu.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво