Читај ми!

Poljoprivrednici protestuju kod Pokrajinske vlade, sutra sastanak sa premijerkom

Ratari iz Vojvodine od juče protestuju ispred Pokrajinske vlade u Novom Sadu. Od radikalizacije protesta i blokade Varadinskog mosta, koju su najavili, odustali su - iako nisu zadovoljni odgovorom koji su jutros dobili iz ministarstva. Sutra će se poljoprivrednici sastati sa premijerkom Anom Brnabić, potvrđeno je RTS-u. Poljoprivrednici protestuju i u Subotici.

Vojvođanski poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, nastavili su protest u Novom Sadu, gde čekaju da se ispune njihovi zahtevi.

Oni traže pismene garancije od Ministarstva poljoprivrede da će biti ispunjeni svi njihovi zahtevi, a prva tri po hitnom postupku, koja se odnose na ukidanje akciza za sto litara goriva po hektaru, ukidanje zabrane izvoza svih prioritetnih poljoprivrednih proizvoda i subvencionisanje đubriva.

Osim toga, zahtevaju da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, i da policija poništi sve prijave protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu.

Juče je sa njima razgovarao ministar Branislav Nedimović i obećao je da će te zahteve rešiti u roku od 48 sati.

Međutim, oni zahtevaju da pismenim putem dobiju garancije od predsednika Republike.

Sutra u devet časova poljoprivrednici će se sastati sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, potvrđeno je RTS-u. 

Ratari su prenoćili ispred zgrade Banovine, a poručuju da neće biti jesenje žetve ukoliko se situacija sa cenama ne promeni.

Poljoprivrednici su tokom prepodneva blokirali saobraćaj kod zgrade Pokrajinske vlade, a barikade su uklonili u 14 časova uz najavu da će blokada ponovo početi u 17 sati.

Oni zahtevaju da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, i da gorivo za jesenje radove bude po ceni od 170 dinara, uz uslov da se dozvoli najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.

Traže i obavezan plavi dizel za prolećnu setvu i da im se obezbedi 100 litara goriva po hektaru bez akciza, kao i da se ukine zabrana izvoza za sve primarne poljoprivredne proizvode.

Pridodat je i zahtev da se svim učesnicima protesta ponište prijave policije.

Dopisnik RTS-a javlja da su ratari odustali od prethodno najavljene radikalizacije blokada, iako su jutros iz ministarstva dobili, kako kažu, odgovor kojim nisu zadovoljni.

Poljoprivrednici u Subotici su, nakon sastanka sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, odlučili su da traktori ostaju parkirani u centru grada do završetka sutrašnjeg sastanka paora sa predsednicom Vlade Srbije.

Traktori ostaju u Štrosmajerovoj ulici koja je prohodna za saobraćaj, javlja dopisnik RTS-a.

Gradonačelnik Subotice obećao je ponovni sastanak sa delegacijom poljoprivrednika sutra nakon što Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo ponude, odgovori na zahteve vojvođanskih ratara.

Ministarstvo predložilo sastanak poljoprivrednicima 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odgovorilo je na zahteve poljoprivrednika i navelo da garantuje svim učesnicima protesta da neće biti preduzimane sankcije protiv njih zbog aktivnosti tokom jučeašnjeg dana.

Predlažili su sastanak sa premijerkom sutra u 9 ili 10 časova u zgradi Vlade.

Na sastanku bi bile utvrđene mere za:

- Proglašenje suše za prostore po izveštaju RHMZ-a i predlog finansijske podrške za ugrožena područja (odlaganja plaćanja kredita, odlaganja plaćanja zakupa državne zemlje, finansijska podrška, pomoć u repromaterijalu). Rok odmah posle sastanka u Vladi.

- Omugućavanje sipanja dizel goriva na NIS-ovim pumpama dva puta tokom dana, plus kanister i hitno izdavanje poljoprivrednih kartica. Rok odmah.

- Definisanje poljoprivrednika kao profesije i propisa o reformi PIO - zajednička radna grupa i utvrđivanje predloga da oktobra meseca (iz ovog proizilazi i novi način subvencionisanja poljoprivrednih gazdinstva i uvođenje plavog dizela).

- Organizacija sastanka sa Pokrajinskom Vladom zbog rešavanja problema naknade za odvodnjavanje. Rok 10 dana.

- Dalja liberalizacija izvoza poljoprivrednih proizvoda. Rok 15 dana.

- Utvrđivanje novog načina subvencionisanja po hektaru. Rok sredina oktobra (prilikom izrade novog budžeta).

Ratari nezadovoljni odgovorom, najavljuju nastavak blokada

Iako su jutros dobili odgovor od Ministarstva, poljoprivrednici njime nisu zadovoljni, zbog čega nastavljaju blokade i očekuju omasovljenje protesta.

Kažu da ovo nisu odgovori na zahteve koje su oni poslali, pre svega na tri prioritetna - ukidanje zabrane izvoza za sve priarne poljoprivredne proizvode, subvencionisanje veštačkog đubriva i 100 litara goriva po hektaru bez akciza.

"Spominju se neki profesionalni poljoprivrednici, suša, čeka se izveštaj Hidrometeorološkog zavoda, i svašta nešto se piše, ali ti bitni detalji koje smo mi tražili, ne vidim ih u tome", kaže Mileta Slankamenac, koordinator Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije. 

Najavljuju da će blokade nastaviti u ovom obliku, i očekuju dolazak još poljoprivrednika iz drugih delova Vojvodine.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво