Читај ми!

"Oko sokolovo" zavodi red – može li se i gde stati na minut

Darko Dujović iz Komunalne milicije ističe za RTS da, nakon dve godine od kada centrom Beograda i ulicama kruže vozila iz sistema "Oko sokolovo", ima više parking mesta i da se značajno uveo red. Ukazuje da je situacija malo komplikovana na aerodromu, zato što tamo još traju građevinski radovi, ali da postoji velika parking garaža gde automobili i dalje mogu da se parkiraju.

Od uvođenja sistema "Oko sokolovo", odnosno od primene vozila i tehnike s video-nadzorom 10. avgusta 2020, prema rečima Darka Dujovića, značajno se uveo red u centru grada i u ulicama koje kontroliše to vozilo.

Ističe da u sistemu radi 14 automobila u tri smene u samom centru grada kao i u određenim ulicama po strogo definisanim rutama kontrolišu i snimaju nepropisno parkiranje kao i kontrolu plaćenog parking mesta za "Parking servis".

"Sama izvesnost da će neko biti sankcionisan, a zna da je nepropisno parkiran, povećana je pa se, samim tim, i smanjio broj kazni i prekršaja, naročito u centru grada", navodi Dujović. 

Može li se negde stati na minut

Podsetio da je pre primene sistema "Oko sokolovo" u Bulevaru kralja Aleksandra krajnja desna traka bila stalno zauzeta. Sada se tu, upozorava, ne može stati ni na minut, zabranjeno je zaustavljanje.

Može se, naglašava, stati samo na propisno obeleženom mestu. Objašnjava da je zakon o bezbednosti saobraćaja propisao da je zabranjeno zaustavljanje u ulicama na način na koji bi se ometala bezbednost pešaka i automobila.

Dodaje i da u prethodnom periodu nisu kažnjavali zaustavljanje, ne zato što je to dozvoljeno nego zato što ih je zaista bio mali broj.

"Ukoliko neko izlazi iz vozila, stali ste da neko uđe, stali ste po nekom znaku ili pravilu koje reguliše saobraćaj, da se uverite da li je bezbedno da uđete na neko parking mesto, u prolaz, da se uključite u neku saobraćajnu traku s druge površine, u tim situacijama možete da se zaustavite", navodi on.

Međutim, u svim drugim situacijama kada su ljudi videli da je to neka rupa u zakonu, pa neko ide da završi neki posao a drugi čeka u kolima ništa ne znači i to je, opominje Dujović, zabranjeno.

Kaže da je situacija malo komplikovana na aerodromu, zato što se tamo još izvode građevinski radovi.

"Postoji velika parking garaža gde i dalje može auto da se parkira. Takođe postoje prilazi aerodromu gde još uvek može da se iskoristi mesto za parkiranje. Međutim, više je navika ako možemo da dođemo automobilom do piste i aviona", smatra Dujović.

Merenje buke samo iz ugostiteljskih objekata 

Buka je problem koji muči Beograđane dugi niz godina. Precizira da komunalna milicija može da meri buku na licu mesta samo iz ugostiteljskog objekta. Ne može vršiti merenje buke od nekih mašina ili klima.

"Što se tiče ugostiteljskih objekata svaki dan vršimo merenje buke i ove godine je izdat 31 prekršajni nalog. Ukoliko to pravno lice u roku od godinu dana ponovi prekršaj sledi mu mnogo veća kazna i oduzimanje predmeta koji je izvor buke", ukazao je Dujović.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво