Читај ми!

Kako do Šangajske liste – Medicinski fakultet u Kragujevcu prošao prijemni

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, u oblasti kliničke medicine nalazi se između 201. i 300. mesta na Šangajskoj listi. Ovim plasmanom je najbolje pozicionirani fakultet u toj naučnoj disciplini u regionu.

U društvu najboljih, kragujevački medicinari našli su se pre četiri godine. Dugogodišnje, kontinuirano prisustvo Fakulteta medicinskih nauka na Šangajskoj listi, rezultat je naučnih istraživanja i velikog broja objavljenih radova.

Prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, kaže da je rang više Univerzitet "Karlo Davila" u Bukureštu.

"Inče, svi fakulteti, niže od Beča, računajući i Tursku, jednu moćnu i naučno moćnu zemlju, slabije su rangirani od nas, tako da to je to za nas veliki uspeh. Krajem jula bilo je 160 publikacija već iz ove oblasti. Siguran sam da ćemo do kraja godine premašiti brojku od prošle godine, a naš cilj je da svake sledeće godine to radimo i da uz neke druge manevre koje planiramo održimo mesto u ovom rangu, a možda i poboljšamo", rekao je Jakovljević.

Za ulazak na Šangajsku listu postoji više parametara – pre svega broj nobelovaca.

"Dalje, to je broj stranih studenata, na čemu mi moramo više da poradimo, i na čemu ćemo raditi u narednom periodu, i broj naučnih radova u prethodnom periodu, pogotovu na akcente na radove koji su publikovani u časopisima najviše kategorije kao što su Nejčrs, Sajans, iz oblasti medicine. Jednostavno, mi smo, kako bi to rekli sportisti, popunili samo jednu kolonu. Nadamo se da ćemo popuniti bar još jednu kolonu i taj uspeh učiniti još boljim", rekao je Jakovljević.

U pripremi je akreditacija studijskog programa medicine na engleskom jeziku. Jer za studije su zainteresovani studenti iz Indije, arapskih, ali i evropskih zemalja.

U prvom upisnom roku popunjeni su svi studijski programi integrisanih studija. Na Visokoj školi, na smeru za strukovnog medicinskog tehničara i za strukovnog terapeuta ostalo je jedanaest mesta.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се