Читај ми!

Dok Hrvatska slavi godišnjicu “Oluje“, u Beogradu parastos za stradale

Udruženje porodica nestalih i poginulih "Suza" i ove godine organizovalo je parastos u Crkvi Svetog Marka u Beogradu za stradale u "Oluji". Srbi tuguju, i za stradale u akciji "Oluja" služeni su parastosi u Srbiji i u više pravoslavnih hramova u Hrvatskoj. Posebno teško u ovim danima je i Srbima povratnicima, u Kninu i okolini. Hrvatska godišnjicu "Oluje" danas slavi kao Dan pobede. Na obeležavanju je hrvatski državni vrh.

Pomen nevino stradalim žrtvama u Crkvi Svetog Marka u Beogradu služio je episkop remezijanski Stefan.

A u selu Plavnu kod Knina 2.306 žitelja je bilo pre "Oluje", a sada ih je samo 80.

"Život je težak, i sve teže i teže. Tako je i u celoj Hrvatskoj. Ako je Hrvatima loše, šta ćemo mi očekivati", kaže Đuro Rusić iz tog sela.

Slavka Rusić priča da je otišla u Novi Sad.

"Sin i ja smo otišli mesec dana pre pada Krajine. Imali smo povratne karte. Čekali smo da se vratimo. U međuvremenu je palo Grahovo i linije su prekinute", isrpičala je Slavka.

Đuru je, kaže, kuća zapaljena.

"A u staroj kući zatekao sam oca i majku koji su sve vreme bili tu. Pre rata živeo sam u Zadru. Iz Zadra sam izbegao u Knin. U Zadru sam kao profesor matematike bio direktor jedne velike škole. Sa ostalima sam bio u koloni. Otišao sam u Beograd u kome sam proveo detinjstvo, dakle gimnaziju i fakultet završio. Najpre sam u Beogradu radio pet, šest godina i nakon toga se vratio u Knin i zaposlio u srednjoj školi u kojoj sam četiri godine bio direktor", dodaje Đuro.

Slavka kaže da joj je teško da živi u pustom selu.

"Nisam navikla na ovu samoću. Ne znam šta da vam kažem", priča Slavka.

Hrvatska godišnjicu "Oluje" danas slavi kao Dan pobede. Na obeležavanju je hrvatski državni vrh.

"Oluja i odlazak velikog broja građana srpske nacionalnosti iz ovih krajeva, i svi mi znamo koliko su tu stvari jasne, to je ljudska tragedija, ali njoj je prethodila ljudska pohlepa i glupost vlastodržaca u Beogradu, kratkovidost i oholost oni koji dane pred Oluje nisu hteli pristali na plan Z4, plan međunarodne zajednice", rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković navodi da je "veličanstvena pobeda u Oluji bila odlučujuća".

"Hrvatska vojska i policija vratile su do tada najveći deo okupiranih teritorija. To nam je kasnije omogućilo mirnu reintegraciju hrvatskoga podunavlja i povratak poslednjeg dela otrgnute hrvatske zemlje čime smo iz rata izašli kao pobednici", kaže Plenković.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво