Читај ми!

Zbog rata veliki broj IT stručnjaka iz Rusije i Ukrajine došao u Srbiju – povećan i broj oglasa za posao

Tržište informacionih tehnologija u Srbiji suočava se sa izazovima zbog rata na istoku Evrope. U našu zemlju stigao je veliki broj IT stručnjaka iz Rusije i Ukrajine. Marko Vučetić sa sajta "Hello World" objašnjava kako to utiče na naše tržište i šta domaći poslodavci moraju da urade kako bi zadržali najbolje.

Marko Vučetić sa sajta Hello World kaže da se na IT tržištu u Srbiji oseća mali uticaj krize zbog rata u Ukrajini, ali napominje da je veliki broj stručnjaka iz Rusije i Ukrajine došao u našu zemlju.

Iako je kriza, kako kaže, usporila zapošljavanje, ima čak 26 odsto više oglasa za posao nego u istom periodu prošle godine.

"Sve više ruskih firmi se otvara kod nas i tu nastavljaju svoje aktivnosti", rekao je Vučetić. 

Objašnjava i da je pred domaćim poslodavcima izazov – da zadrže najbolje stručnjake.

"Kompanije sada moraju da razviju novi sistem beneficija koji će zadržati IT stručnjake baš u njihovoj firmi. Zatim, plate moraju da budu dobre da bi bili zadovoljni jer konkurencija stiže. Ali ono što je, po meni, najveći izazov jeste zadržati i te strane stručnjake što su došli u Srbiju, da oni što duže ostanu ovde i da svoje aktivnosti nastave baš iz Srbije", kaže Vučetić.

Dodaje da je IT i dalje najdeficitarnija oblast na tržištu rada.

"Razvijaju se stalno novi projekti i programi za prekvalifikaciju, ali posle imamo činjenicu da je veliki broj juniora na tržištu a za juniore imamo samo 10 posto oglasa", rekao je Vučetić.

Međutim, napominje da i oni u roku od mesec dana pronađu posao – jer se, zbog nedostatka "midiora" i "seniora", poslodavci odluče za mlade ljude koji će kod njih učiti posao.

Plata od koje početnici kreću je između 800 i 1.000 evra.

"Poslodavci najviše traže softver divelopere. To je sada zanimanje za koje nema krize u ovom trenutku", kaže Vučetić i napominje da je najviša plata u IT sektoru u Srbiji upravo za tu poziciju – 8.500 evra.

Dodaje i da se svaki treći oglas odnosi na rad od kuće, a da se očekuje da do 2025. godine to bude svaki drugi.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи