Читај ми!

Parastos žrtvama "Oluje" u Crkvi Svetog Marka i u fruškogorskom naselju Banstol

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos stradalima u hrvatskoj akciji "Oluja", u kojoj je ubijeno i nestalo više od 1.700 Srba, a proterano više od 250.000. Povodom obeležavanja slave Crkve Svete Marije Magdalene u fruškogorskom naselju Banstol, služena je liturgija, a zatim i parastos stradalima u akciji "Oluja", kojima je hram i posvećen.

Parastosu u Crkvi Svetog Marka je prisustvovao veliki broj građana, koji su na taj način odali poštu svim stradalim sunarodnicima iz Hrvatske, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je venac na spomen ploču srpskim žrtvama ispred crkve.

Među okupljenima je bio i gradski menadžer Miroslav Čučković i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Nakon parastora, koji su organizovali udruženje "Zavičaj" i Koordinacija udruženja izbeglih i raseljenih, predstavnici udruženja vetarana položili su vence.

Povodom obeležavanja slave Crkve Svete Marije Magdalene u fruškogorskom naselju Banstol, služena je liturgija, a zatim i parastos stradalima u akciji "Oluja", kojima je hram i posvećen.

Liturgiji, koju je služio vladika sremski Vasilije, uz sasluženje sveštenstva eparhije sremske, prisustvovao je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, a ovogodišnji kum slave je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon svete liturgije služen je parastos stradalima u akciji "Oluja", kojima je hram i posvećen, u prisustvu velikog broja vernika i meštana koji su tokom 1995. godine i kasnije naselili taj deo Srema.

Dodik je rekao da svi ti ljudi pamte ne samo dan kada je počela "Oluja", već i svoj zavičaj, iako su novi dom našli u Srbiji, i doprineli razvijanju svog novog kraja.

"Ne samo da ne možemo da zaboravimo, ne možemo da oprostimo činjenicu da su nemoćne kolone izbeglica, u kojima su bile žene, deca, starci, bili bombardovani od strane njihovih aviona", rekao je Dodik. 

Igor Mirović rekao je da se i ovim okupljanjem šalje "zavetna poruka" - da budemo jedinstveni, složni, sposobni da izgrađujemo i Srbiju i RS, da pomažemo srpski narod gde god se nalazio.  

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Akcija je, zvanično, trajala četiri dana i završila se padom Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Hrvatske nad tom teritorijom.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи