Читај ми!

Kako i gde deci na raspustu žabe i školjke mogu da zamene telefone i tablete

Tokom raspusta neće sva deca otići na letovanje, a dok im roditelji rade, trebalo bi nekako i da se zabave i korisno ispune vreme. Jedna od ideja su letnji kampovi i radionice gde kroz igru deca mogu ponešto da nauče. Na zemunskom kupalištu Lido odmaraju i uživaju na raspustu ali i istražuju prirodu.

Žabe, školjke i biljke umesto telefona, tableta i televizora. Na zemunskom kupalištu Lido, samo deset minuta od gradske gužve, već dve godine sa Aleksandrom deca brže i lepše provode raspust.

"Mi smo od jutra do po podne u kampu i onda popodne idu svojim kućama. Ovde istražujemo prirodu vidite oko vas je prelepa šuma, jako puno biljaka, drveća, tako da je to jedno prirodno okruženje", ističe Aleksandra Bićanin Simić, direktorka centra za decu "Staza radosti".

Šumsko okruženje, ali i voda, pomažu mališanima da lakše podnesu i vrućine ovih dana, ali i nauče da budu snalažljivi.

"Mi ih ovde učimo da nauče nešto da odrade nešto što je za njih bilo jako teško i što oni ne bi u životu nikad probali. Onda probaju jednom, drugi put onda probaju, muče se, rade neke stvari i onda shvate da je učenje, u stvari, jedan proces u kome uživate u životu i radite ceo život", objašnjava Bićanin Simićeva.  

Važno je da se deca odmaraju i uživaju na raspustu, ali isto toliko je važno da su fizički aktivna, objašnjavaju psiholozi.

Međutim, zabrinjavajući je podatak na koji je prethodnih godina upozoravala Svetska zdravstvena organizacija, čak 80 odsto adolescenata od 11 do 17 godina širom sveta nije dovoljno aktivno.

Korona je uticala na to, da taj broj raste iz godine u godinu, a da u statistiku uđu i najmlađi. 

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара