Читај ми!

Priče izbeglih u koloni tokom akcije "Oluja", dani koji se ne zaboravljaju

Danas se navršava dvadeset sedam godina od hrvatske akcije Oluja u kojoj je sa vekovnih ognjišta proterano više od dvesta pedeset hiljada Srba, najveći deo njih novi dom je pronašao u Vojvodini, jedan deo je otišao u treće zemlje a najmanje ih se vratilo u Hrvatsku.

Tog dana u izbegličkoj koloni dugoj sedamsto kilometara našao se i dvanestogodišnji Siniša Kolundžija iz Knina, njegova porodica novi dom je pronašla u selu Majur kod Šapca.

"Bolno neko sećanje te kolone i tog kako je to sa ove tačke gledišta na dete delovalo kako sam odrastao, posle. Međutim, ovde sam se snašao lepo tu sam se i oženij, stvorio porodicu, kupili smo kuću integrisali smo se u društvo", kaže Siniša Kolundžija iz Majura kod Šapca.

Četveročlana porodica Plavljanić živela je do oluje na Baniji, taj dan nisu zaboravili ni do danas.

"Izgledalo je strašno to se pucalo, to su i avioni preletali, deca su bila mala - jedno šest godina, jedno osam i plaču i ne znamo ni sami šta ćemo", priseća se Višnja Plavljanić Radojevo.

Rade Plavljanić Radojevo napominje da je izgubio sve, imao je dve kuće, dva imanja, stoku, svinje, živeo je na selu, radio u državnom poslu i to je sve moralo da se zaboravi za jedan dan.

Petočlana porodica Žarković živela je u Ravnim Kotarima, bavili su se povrtarskom proizvodnjom što i danas rade.

Nada Žarković Radojevo kaže da i danas žive od poljoprivrede, od mojih plastenika, što je radila i tamo to radi i ovde.

Samo u pograničnu opštinu Srpska Crnja stiglo je oko hiljadu petsto novih komšija.

"Ostalo je četristo lica, i ono što je najvažnija stvar iz međusobnih brakova upoznavanja i druženja sklopilo se više od sedamdeset brakova i više od sto pedeset dece, koji su deo naše zajednice i koji su prosto vratili život u neka naša sela", istakao je Dragan Daničić, zamenik predsednika opštine Srpska Crnja.

Svih ovih godina pokrajinska vlada na razne načine pomaže ovu populaciju stanovništva.

"Obezbeđeno je više od pet stotina kuća u poslednjih desetak godina za izbegla i prognana lica, izdvojena su značajna finansiska sredstva za nabavku građevinskog materijala i posebno je značajno što smo od 2018. godine odlukom Skupštine Vojvodine uspeli da ta sredstva definišemo kao bezpovratna i nastavićemo sa tim aktivnostima", istakao je Igor Mirović, predsednik pokrajinske vlade.

U opštini Zrenjanin, u naseljenom mestu Klek, u narednih petnaestak dana biće završena još jedna stambena zgrada od dvadeset pet stanova za izbegle Srbe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, sagrađena je uz pomoć komeserijata Vlade Srbije, donacija i lokalne samouprave.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво