Читај ми!

Komemoracija u okolini Gračaca za stradale tokom i posle akcije "Oluja"

U okolini Gračaca, Srpsko narodno vijeće i Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću, održali su komemoraciju za stradale tokom i posle hrvatske akcije "Oluja". Civilne žrtve ne smeju biti zaboravljene, poručili su prisutni, a hrvatske pravosudne organe pozvali su da procesuiraju odgovorne.

Zidine pravoslavne crkve u Deringaju srušene u Drugom svetskom ratu ne samo da čuvaju sećanje na Mandiće – članove familije Nikole Tesle – već svedoče i o događajima od pre 27 godina. Poput nestanka bake našeg sagovornika, povratnika u ove krajeve.

"To je bila akcija i kada su pripremali da krenu traktorima, ona nije htela ići, ostala je tu. Od tada pa nadalje, njen trag se gubi", kaže Nikola Miljuš iz Deringaja kod Gračaca.

U selima oko Gračaca u Lici, na kućnom pragu ubijeno je nekoliko desetina ljudi.

Samo u selu Kijani, tokom i posle akcije "Oluja" stradalo je četrnaestoro civila, među kojima čak devet žena. Ubistvo tročlane porodice Sovilj jedan je od retkih zločina koji je procesuiran pred hrvatskim pravosuđem. Sud u Rijeci prvostepeno je na deset godina zatvora osudio nekadašnjeg pripadnika hrvatske vojske Rajka Kričkovića.

"To suđenje je moglo da bude okončano punomoćnom presudom jer je progovorio svedok i želeli bi da više svedoka progovori. I to ne svedok zločina nego svedok hvalisanja počinitelja zločina. Zato smo i nedavno pozdravili da je Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji pokrenulo postupak za zločine nad kolonom izbeglica na Petrovačkoj cesti u BiH", kaže Vesna Teršelić iz centra "Dokumenta".

Za predsednika SNV-a ovo je bila prilika za odavanje pošte svim civilnim žrtvama "Oluje".

"Danas treba reći da jedni govore da je 'Oluja' čista kao suza, a drugi liju suze nad sudbinom čiju sudbinu su odredili upravo ljudi bez suza s jedne i druge strane", kaže Milorad Pupovac, predsednik SNV-a.

Za dva dana, u Kninu, opet je okupljanje onih koji slave, ali – potvrdio je Pupovac – tamo neće biti predstavnika Srba kao pre dve godine. Potvrđuje i da on lično neće u četvrtak u Novi Sad. Umesto Pupovca, na obeležavanje "Oluje" u Srbiji, SDSS i SNV predstavljaće tri visoka funkcionera.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво