Читај ми!

Dr Džamić: Nijedna studija nije pokazala povezanost između kovida i steriliteta

Nije bilo velikih kliničkih studija koje bi ukazale da postoji značajna povezanost kovida i steriliteta, rekao je za RTS direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Zoran Džamić. Dodao je da ljudi tokom letnjih meseci treba da vode računa u kakvoj se vodi kupaju zbog povećanog broja urinarnih infekcija.

Direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Zoran Džamić rekao je da nije bilo velikih kliničkih studija koje bi ukazale da postoji značajna povezanost kovida i steriliteta.

"Tokom ispitivanja pacijenata koji imaju te probleme, mi više obraćamo pažnju na pacijente koji su imali preležani kovid, ali ne možemo da dokažemo da postoje značajne statističke razlike pa da te pacijente moramo ekstremno tretirati", naveo je dr Džamić.

Dodao je da je sve veći broj pacijenata pozitivnih na kovid, ali da je njihova klinička slika umerena.

"Naše istureno odeljenje, bolnica Batajnica, koja pripada Kliničkom centru Srbije, nažalost je opet puna i svi resursi su tamo popunjeni", rekao je Džamić.

Govoreći o urinarnim infekcijama, dr Džamić je naveo da se u letnjim mesecima povećava broj infekcija donjeg urinarnog trakta i to kod ženske populacije zbog anatomskih karakteristika.

"Mora se voditi računa u kakvoj će se vodi neko kupati. Da li je ta voda čista, nezavisno da li se radi o zatvorenim, otvorenim bazenima, rekama, jezerima. Sa druge strane, mora se voditi računa da se ne provodi dugo vremena u mokrim kupaćim kostimima, jer to je isto vrlo bitno. Osetljivost postoji. Reproduktivni urinarni organi ne vole izloženost niskim temperaturama i vlažnoj sredini", naveo je Džamić.

Istakao je da tokom pandemije nijednom nisu zatvarali vrata Klinike za urologiju i da nije bio smanjen broj pregleda i hirurških intervencija.

"Liste čekanja nisu velike na Klinici za urologiju. Imali smo tehničke probleme sa nekim aparatima, ali to smo sada rešili, naročito otkako se aktivirala i nova zgrada Kliničkog centra", rekao je Džamić i dodao da se renovira i kompletna intenzivna nega u zgradi Klinike, kao i da su dobili urgentno odeljenje u novoj zgradi.

Govoreći o malignim bolestima, Džamić je naveo da se trude da prate sve svetske trendove u lečenju tih bolesti.

"Ako krenemo od mokraćne bešike, koja je neko takozvano siroče onkologije, i tu smo napravili značajan pomak i pacijenti na sadašnjim modalitetima terapije ipak imaju značajno veće šanse da uz dobar kvalitet života povećaju to ukupno preživljavanje", rekao je Džamić.

Dodao je da je još bitnije što su u oblasti karcinoma prostate i metastatskog karcinoma bubrežnog parenhima napravili izuzetno veliki iskorak, tako da sada sredstvima RFZO nabavljaju lekove koji su poslednja linija terapije.

Džamić je naveo da bi muškarci od kraja pete decenije jedanput godišnje trebalo da obavljaju preventivne urološke preglede.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво