Читај ми!

Ima li Srbija dovoljno stručnjaka za borbu protiv sajber kriminala

Anonimne dojave o bombama preko imejlova kojim se ne može ući u trag; hakerski napad na katastar; neovlašćeni upadi u vaš računar i telefon i zloupotreba podataka - to su samo neke od opasnosti koje su u naš život ušle sa razvojem tehnologije. Da bi mogli da izađemo na kraj sa njima, potrebni su nam sajber stručnjaci, kojih nema dovoljno. Zato se organizuje i takmičenje za koje se prijavilo 160 takmičara.

Nebojša Jokić iz Fondacije za sajber bezbednost kaže da Srbija ima manjak stručnjaka u toj oblasti, a da je ista situacija u celom svetu.

"To je problem koji će se dešavati u budućnosti, imamo manjak stručnjaka za sajber bezbednost, to je prepoznato u celom svetu", rekao je Jokić istakavši da se zbog toga i organizuju takmičenja iz ove oblasti.

Dodaje da je reč o pozivu koji zahteva mnogo znanja na vrhunskom nivou i da će se dešavati ne samo organizacijama, već i pojedincima da budu mete sajber napada.

"Svako od nas na poslu i privatno mora da učini sve što može da bi se zaštitio", rekao je Jokić.

Kaže da Fondacija postoji od 2015, a da je od 2020. njeno postojanje formalizovano. Čini je preko 40 organizacija -  državnih organa, NVO, nezavisnih stručnjaka...

Fondacija organizuje i takmičenje iz oblasti sajber bezbednosti - primili su preko 160 prijava, 85 takmičara je ušlo u drugi krug, a 28. septembra biće održano finale.

Mirko Nikić je jedna od nada da će Srbija jednog dana imati dovoljno eksperata - on predstavlja Srbiju na evropskom takmičenju za sajber bezbednost u Beču.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво