Читај ми!

Šest saveta za sve koji kreću na odmor svojim kolima

Procenjuje se da će oko 800.000 vozila ovog vikenda proći auto-putevima kroz Srbiju – što stranaca koji su u tranzitu, što naših državljana koji idu na odmor. Ovo je jedan od najopterećenijih vikenda ovog leta, a Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja ima savete za sve koji kreću na odmor.

Agencija za bezbednost saobraćaja već godinama sprovodi kampanju "Vozi odmoran", koja je usmerena na sve koji putuju na odmor.

Podaci pokazuju da najviše ljudi u saobraćaju strada upravo leti, a čak trećinu stradalih čine deca. Naime, u poslednjih pet godina dvadeset sedmoro dece izgubilo je život na putevima, a više od 2.000 dece je povređeno.

Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja ima šest saveta za sve koji planiraju da idu na put svojim vozilom.

Isplanirati put

Pre polaska na put, treba proveriti stanje na ruti kojom planira da se vozi i da se proveri stanje na granicama, ako se ide u inostranstvo.

Danas su, na primer, velike gužve na Horgošu, pa se svima koji prelaze granicu sa Mađarskom preporučuju ostali granični prelazi.

Proveriti automobil sedam dana pred put

Nedelju dana pred put trebalo bi proveriti vozilo, kako bi bilo vremena da se otkloni neki kvar ili problem. Jedino je tehnički ispravno vozilo pouzdano vozilo.

Na svaka dva sata praviti pauzu

Profesionalni vozači, prema zakonu, mogu maksimalno osam sati dnevno upravljati vozilom, izuzetno devet, dok za vozače putničkih vozila to nije definisano.

Međutim, niko ne očekuje da će neko puno radno vreme voziti. Upravo zato apelujemo na sve vozače da na svaka dva sata naprave pauzu, kaže Stamatović.

Pijte vode tokom vožnje

Tokom vožnje sa sobom treba imati vodu i redovno se hidrirati.

Voziti danju

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su prekoračenje brzine i vožnja pod dejstvom alkohola, ali čest uzrok su i umor i pad koncentracije.

"Ljudski organizam je navikao danju da bude aktivan, a noću da odmara. Onda se kreće na put i odjednom se putuje noću – to je poblem za organizam, veća je iscrpljenost, umor i pad koncentracije, zato se nezgode dešavaju u ranim jutarnjim časovima", ističe Stamatović.

Krenuti odmoran, naspavan i zdrav

Podrazumeva se da se na put ne kreće odmah nakon završene smene na poslu, i ako ste bolesni. Odmor ne počinje onog trenutka kada vam počne aranžman, već kad uđete u automobil.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво