Читај ми!

Prvi put prikazano gađanje "pegazom", Stefanović očekuje početak proizvodnje do kraja godine

Ispitivanju naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja, kao i testiranje daljinski pilotirane letelice "pegaz" i prenosnih izviđačkih sredstava obavljeno je na poligonu "Pasuljanske livade".

Na poligonu Pasuljanske livade obavljena su ispitivanja bojevog gađanja bespilotnom letelicom "pegaz" naoružanom laserski vođenim projektilima, kao i gađanje tenkom M-84 AS2 pokretne mete na velikim daljinama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Resorni ministar Nebojša Stefanović rekao je da je prvi put je prikazano gađanje bespilotne letelice "pegaz" za koju očekuje da će tokom ove godine ući u serijsku proizvodnju.

Svoje mogućnosti prikazao je novi sistem za upravljanje vatrom integrisanog na PASARS-u za gađanje ciljeva na zemlji, novog borbenog oklopnog vozila "lazar 3M/30", a ispitano je i dejstvo snajperskih parova korišćenjem novorazvijene dalekometne puške 12.7 mm i snajperske puške kalibra .338 "lapua magnum" na velikim daljinama uz pomoć dodatne opreme za proračun parametara za precizno podešavanje nišanske tačke, ističe se u saopštenju.

Stefanović je ocenio da je gađanje ciljeva bilo uspešno uz koordinaciju između bespilotnih letelica i artiljerije.

"Postigli smo značajan tehnološki napredak i na korak smo od toga da možemo da se pohvalimo da smo u ovom segmentu u rangu najrazvijenijih vojski sveta", ocenio je Stefanović po završetku ispitivanja.

Kako je naveo Stefanović, moglo je da se vidi kako se uz pomoć bespilotnih letelica navodi artiljerijska vatra, kako se vrši korektura i koliko smo napredovali u tehnološkom smislu.

"Sada ciljeve koje gađamo na mnogo većim daljinama, na 40 kilometara, možemo uspešno da osmotrimo bespilotnim letelicama, da zadamo koordinate, a da onda artiljerci bez bilo kakve druge pomoći uspešno i tačno ih pogode", naglasio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, prvi put je prikazano gađanje bespilotne letelice "pegaz", koja je. kako je napomenuo, pokazala da smo zajedno sa našim partnerima osvojili njenu proizvodnju.

Očekuje da će se "pegaz" tokom ove godine ući u serijsku proizvodnju koja će, kaže, značajno pojačati odbrambene kapacitete Srbije.

U saopštenju se navodi da je na poligonu izvedeno i gađanje iz našeg modernizovanog tenka M-84 AS2, kao i iz "pasarsa", i ističe da su uspešno pogođeni – i to u centar.

Stefanović kaže da sad predstoji uvežbavanje naših posada kako bi se iskoristile te nove tehnološke mogućnosti.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара