Читај ми!

Bebi dijagnostikovana SMA u Narodnom frontu, po hitnom postupku dobija lek

Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbediće lek za bebu kojoj je, u okviru akcionog plana neonatalnog pregleda, dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija, kako bi terapija počela blagovremeno, rekla je za Tanjug direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Univerzitetska dečja klinika je u ponedeljak dostavila zahtev RFZO-u za lečenje bebe obolele od spinalne mišićne atrofije (SMA), kojoj je bolest dijagnostikovana u okviru akcionog plana neonatalnog pregleda, koji se od aprila sprovodi u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front".

"U roku od 24 sata od donošenja odluke Komisije RFZO za lečenje retkih bolesti, čija je sednica u toku, RFZO će obezbediti lek sa ciljem blagovremenog početka terapije", rekla je direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić.

Dodaje da je država pokazala maksimalnu spremnost i posvećenost unapređivanju procesa lečenja obolelih od SMA.

"To uključuje i obezbeđivanje lečenja bebama kojima je dijagnoza postavljena po rođenju, najsavremenijim terapijama i, što je najvažnije, u najkraćem vremenskom roku", objasnila je ona.

Škodrićeva navodi da se terapija za lečenje beba, kojima je SMA dijagnostikovana po rođenju, i do sada odobravala po hitnom postupku.

"SMA je teška bolest, koja veoma brzo napreduje – zbog toga je neophodno započeti lečenje u najkraćem mogućem roku, uprkos velikim troškovima koje terapije iziskuju", zaključila je Škodrićeva.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво