Читај ми!

Upozorenje, kontaktna mreža iznad pruge Subotica–Horgoš pod visokim naponom

"Infrastruktura železnice Srbije" upozorava da je kontaktna mreža iznad pruge Subotica–Horgoš stavljena pod visoki napon. Zato se upozorava da je svako nepropisno i neovlašćeno kretanje u zoni pruge i u blizini kontaktne mreže opasno po život i zabranjeno.

U okviru završnih aktivnosti na puštanju u saobraćaj rekonstruisane i elektrificirane pruge Subotica–Horgoš, kroz kontaktnu mrežu pušten je visoki napon od 25.000 volti, saopštila je "Infrastruktura železnice Srbije".

Kada je kontaktna mreža iznad pruge pod visokim naponom, strujno kolo može da bude i po nekoliko metara od strujnih vodova. U takvim slučajevima upozorava se da nije neophodno da se dodirnu vodovi, već je dovoljno da se samo uđe u strujno kolo i doživi strujni udar, koji se najčešće tragično završava.

Železnica upozorava zato da je svako nepropisno i neovlašćeno kretanje u zoni pruge i u blizini kontaktne mreže opasno po život i zabranjeno.

Modernizacija i elektrifikacija deonice Subotica – Horgoš – granica sa Mađarskom završena je i u toku su poslednje pripremne aktivnosti za puštanje novoizgrađene pruge u saobraćaj.

Novoizgrađenom elektrificiranom prugom vozovi će saobraćati do 120 kilometara na čas. Radovi su završeni šest meseci pre roka, a ugovorena vrednost posla iznosila je oko 10,2 milijarde dinara.

Pruga duga 26,6 kilometra u potpunosti je rekonstruisana, a u okviru njene elektrifikacije izgrađena su i elektroenergetska postrojenja.

Za potrebe ove modernizovane pruge izgrađena su četiri objekata za signalno-sigurnosna i telekomunikaciona postrojenja, i to u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, kao i na stajalištu Javna skladišta Subotica, a novo železničko postrojenje izgrađeno je i u stanici Bački Vinogradi.

Zahvaljujući elektrifikaciji pruge i na putnim prelazima između Subotice i Horgoša ugrađeni su savremeni signalno-sigurnosni i telekomunikacioni uređaji, čime je bezbednost saobraćaja podignuta na znatno viši nivo.

Pruga Subotica – Horgoš – granica sa Mađarskom pre rekonstrukcije bila je neelektrificirana. Izgrađena je 1885. godine, reč je o regionalnoj i prekograničnoj pruzi, koja se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво