Читај ми!

Prevare, manipulacije, uvrede – koja su najčešća krivična dela na internetu

Za uvrede na društvenim mrežama Japan je uveo i zatvorsku kaznu do godinu i po dana. U Srbiji je za to delo predviđena samo novčana kazna – ako vas pronađu. Zbog anonimnosti koju garantuje, internet je pogodan za sve koji se bave raznim prevarama i manipulacijama.

Stotinama hiljada kilometara daleko, sa drugog kraja sveta na jedan klik su u vašem domu. Maštovitost i upornost onih koji se bave prevarama nema granice. Tako se, navodnom oficiru NATO-a, višemesečni trud i zbližavanje sa starijim bračnim parom iz Srbije, profesorkom engleskog i inženjerom, veoma isplatio.

"Oni su zaista razvili jedan divan odnos, tako su bar rekli baka i deka, on je pokušao da ih ubedi da oni preuzmu neku pošiljku za njega, kako će on to njima da nadoknadi finansijski, jer trenutno nije u mogućnosti. Deka i baka su podigli veliki kredit i izgubili jako puno novca", kaže Sandra Bakić iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost na internetu.

Prevaranti nestaju bez traga, a sa njima i šansa da se šteta nadoknadi.

"Tu i jeste teškoća da se otkrije ko to radi i policija možda tu ima i problem jer počinilac može da menja IP adrese na svakih 20 sekundi", rekla je Emina Beković, edukatorka Nacionalnog kontakt centra.

Godišnje do Tužilaštva za visokotehnološki kriminal stigne i 500 takvih prijava.

Više se prijavljuje vređanje 

Mnogo je više prijava zbog vređanja po privatnim tužbama. A šta se smatra uvredom, zakonom nije precizno definisano.

"Ono što je bitno kod krivinog dela uvrede jeste da je po objektivnim merilima čast, odnosno ugled – ponižen, odnosno da je tako nešto napadnuto u krivičnopravnom smislu. Nedavnim odlukama Apelacionog suda utvrđeno je da je javni tužilac nadležan za krivično gonjenje isključivo u slučaju da se radi o neuračunljivom licu, te licu kojem je potrebno izreći meru bezbednosti obaveznog lečenja u psihijatrijskoj ustanovi ili na slobodi. Znači, samo i isključivo u toj situaciji", objašnjava Boris Majlat, zamenik javnog tužioca za visokotehnološki kriminal.

Društvene mreže imaju sopstvena pravila ponašanja i mere za korisnike koji ih zloupotrebljavaju.

"Postoji administrator društvene mreže, npr. Fejsbuka ili Instagrama, koji će posle određenih prijava deaktivirati taj profil. Ali to ne sprečava da se napravi novi", kaže edukatorka Emina Beković.

Za uvrede preko interneta u Japanu odnedavno se može i u zatvor. U Srbiji će to počinioca koštati od 40.000 do 200.000 dinara. Pretnje, širenje panike, nereda, rasne i nacionalne mržnje su krivična dela, za koja je zaprećena i kazna zatvora.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво