Читај ми!

Podrška ženama i mladima da se otisnu u preduzetničke vode

Iz godine u godinu država se trudi da podrži što više preduzetnika. Tako je prošle godine pokrenula program podrške ženama i mladima koji započinju sopstveni biznis, a preko kojeg oni mogu da računaju na 35 do 45 posto bespovratnih sredstava i povoljne kredite za nabavku opreme, renoviranje, pa i troškove režija.

Na ovogodišnji javni poziv pristiglo je oko 130 prijava, zbog čega je krajem juna zatovoren, budući da su sva opredeljena sredstva potrošena.

Nina Rusić i njen suprug vratili su se u Srbiju iz Kanade sa idejom da ovde otpočnu sopstveni posao. Prošle godine konkurisali su kod resornog ministarstva i kroz program podrške ženama i početnicima dobili novac za kupovinu mašine koja im je bila potrebna za rad.

"Prikupljanje dokumentacije i pravljenje biznis plana zavisi od osobe koja pokreće posao. U mom slučaju to je oduzelo mesec dana. Od trenutka podnošnja prijave Fondu za razvoj do trenutka dobijanja sredstava je prošo mesec-mesec i po dana. Zaista je proces kratko trajao i bila sam prijatno iznenađena time", napomenula je Nina Rusić iz "Indijana kafe".

Među ovogodišnjim kandidatima na istom programu bila je Nevena Miletić. Sredstva u iznosu od oko 10.000 evra iskoristila je za kupovinu različitih aparata. Osim finansijske, mnogo joj je, kaže, značila i nefinansijska podrška, koja podrazumeva obuke o preduzetništvu, finansijama, marketingu, inovacijama...

"Ja sam imala individualnog mentora koji je bukvalno sa mnom taj moj biznis plan detaljno prošao. Kakvo je tržište, da li ono treba tu neku moju biznis ideju, da li mogu nešto da prodam, da li je to ostvarivo, koliko je ostvarivo, koliko je isplativo. Nekako je meni to individualno mentorstvo najviše značilo, jer me je najbolje pripremilo za dalje korake", istakla je Nevena Miletić iz "Feniks medikal".

I početnici i oni koji razmišjaju da li da se upuste u preduzetničke vode, tokom čitave godine savete mogu da dobiju u najbližoj regionanoj razvojnoj agenciji.

"Bez te nefinansijske podrške održivost početnika u poslovanju i kompanija bi bila niska. U svetu se pokazalo da 80 posto startap kompanija ili početnika u poslu prestaje da postoji, upravo zbog nerealnih očekivanja u samom startu, nedovoljno dobro razrađene ideje i, naravno, nakon toga loša realizacija iste", napomenula je Snežana Radinović iz Regionalne agencije za razvoj i evopske integracije grada Beograda.

Dosadašnje iskustvo pokazuje da se žene obično opredeljuju za uslužne delatnosti, dok su firme mladih obično usmerene na sektor proizvodnje.

"Sredstva su programom opredeljena, pre svega, za opremu, za ono što je najpotrebnije na početku, za ulaganje u poslovni prostor, manje sređivanje imajući u vidu da su to firme na početku poslovanja i da je očekivano da budu u zakupljenom prostoru, a deo je opredeljen za operativne torškove, da mogu da pokriju troškove režija, plata u prvim godinama poslovanja. Iznosi su oko milion, milion i po bespovratnih sredstava, ali treba imati u vidu da se to kombinuje sa kreditom", kaže pomoćnca ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.. 

Podrška ženama i mladima je prekopotrebna, kažu u resornom ministarstvu. Pogotovo ako se zna da su preduzetnice manje sklone riziku, da posluju u manje profitabilnim delatnostima i da i dalje imaju poteškoća da usklade privatni i poslovni život. S druge strane, mladima nedostaju iskustvo i poslovni kontakti.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи