Читај ми!

Srpska staza i groblje u Trentinu, dani posvećeni Prvom svetskom ratu i stradanju Srba

Tokom vikenda u Kastelanu, pored grada Rovereto u regionu Trentino, održava se manifestacija posvećena stotinama srpskih zarobljenika koji su poginuli u Prvom svetskom ratu u tom delu Italije. Na tu teritoriju je bio premešten veliki broj ratnih zarobljenika, Rusa, Rumuna i Srba koji su bili iskorištavani za rad što je bilo protivno svim međunarodnim konvencijama. Podaci koji su vezani za srpske zarobljenike, koji su sahranjeni na groblju u Kastelanu marta 1916. godine, govore da su padali u nesvest od umora, gladi i nasilja nad njima od strane čuvara.

Organizator manifestacije Maurizio Manika kaže da su im bake i deke godinama prepričavale istoriju srpskih zarobljenika za vreme Prvog svetskog rata. Svedočili su o tome da su bili tretirani gore od drugih zarobljenika jer su na neki način smatrani odgovornima za izbijanje rata.

"Mi smo posvetili puno vremena istraživanju njihovih sudbina jer nas je to emotivno dotaklo. Otvorili smo i izložbu fotografija, koje smo pronašli u Beču i koje je uradio jedan austrijski poručnik, i one su svedočenje o tom vremenu. Postoji srpska staza i srpsko groblje koje smo nedavno otkrili i mi ne želimo da se to zaboravi. Obični ljudi ne zaboravljaju, moćnici verovatno da", poručuje Maurizio Manika.

Manifestaciju podržavaju region Alto Adiđe, opština Kastelano Vila Lagarina, mnogobrojne lokalne organizacije kao i Republika Srbija i Konzulat Republike Srbije iz Trsta.

"Na veliko zadovoljstvo srpske zajednice, ovo je bila inicijativa naših italijanskih prijatelja iz mesta Vila Lagarina, koji su osetili potrebu da se postavi jedna memorijalna ploča svim onim stradalim srpskim civilima i zarobljenicima koji su bili veoma brojni u Prvom svetskom ratu i niko ih nikada ne pominje. Osetili su potrebu da se zbog velikog broja stradalih i njima podigne jedna memorijalna ploča", naglašava generalna konzulka Republike Srbije u Trstu Ivana Stojiljković.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić zahvalila je opštinama i stanovnicima tog dela Italije, jer zajedno sa njima, negujemo poštovanje i sećanje na naše slavne pretke.

"Nadam se da je ovo samo početak i da nikada ne smemo da dozvolimo da se zaboravimo žrtve koje su naši slavni preci dali da bi mi danas živeli u miru i slobodi jer je to najveća vrednost svakog društva i u svakom vremenu", istakla je ministarka Kisić.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво