Читај ми!

Održana generalna proba vežbe MUP-a "Gruža 2022"

Na brani na jezeru Gruža, održana je generalna proba uoči sutrašnje vežbe pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, na kojoj će biti prikazane taktike i veštine srpske policije i sadejstvo snaga sa kopna, vode i vazduha u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za funkcionisanje države.

Ministar Aleksandar Vulin, koji se uverio u spremnost pripadnika Žandarmerije, Helikopterske jedinice i Policijske uprave u Kragujevcu pred sutrašnju vežbu, istakao je da se Žandarmerija kao elitni i borbeni deo MUP-a neprekidno obučava i priprema za rešavanje najtežih situacija i da je pokazala da je dobro organizovana, obučena, opremljena i visoko motivisana, navodi se u saopštenju MUP-a.

"Videli smo kako će izgledati naša sutrašnja vežba koju smo nazvali ''Gruža 2022'', ali moglo je da bude ime i bilo koje druge brane. Žandarmerija je pokazala da je dobro organizovana, dobro obučena, dobro opremljena i što je najvažnije veoma visoko motivisana. Nijedan deo naše teritorije, bez obzira gde se nalazila pretnja, ne bi prošao bez intervencije Žandarmerije i ne bi bilo moguće da teroristi ili bilo ko sa takvim namerama zauzme deo naše teritorije, a da mi ne odgovorimo na adekvatan način", kazao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, u vežbi će učestvovati oko 200 pripadnika Žandarmerije opremljenih najsavremenijim sredstvima borbene tehnike.

Više od 200 policijskih službenika uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme, devet specijalnih i borbenih oklopnih vozila: "M11", "M15", "Lazar 3", "Hameri" i "Defenderi", kvadovi, helikopteri "Gazela" i "H145 M", borbeni desantni gumeni čamci "Zodijak" i desantni čamac "Premaks", prikazaće spremnost, obučenost i sposobnost u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za život naših građana, srpsku privredu, ekonomiju i energetiku kroz sadejstvo sa kopna, vode i vazduha.

Vežba će biti izvedena u više etapa, od postavljanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista.

Imaćemo priliku da vidimo rad snajperskih timova, ronilačkih timova sa desantnim čamcima, upadnih timova, koji će se iz helikoptera koristeći tehniku "Fast rope" spustiti na branu i alpinističkim tehnikama, koristeći infrastrukturu brane, izvršiti upad u otvore i prostorije brane.

Sve vreme podršku sa kopna i upad sa kopna vršiće pešadijski timovi Žandarmerije, naveo je MUP u saopštenju.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво