Читај ми!

Kako se prenosi antraks i ima li razloga da strahujemo da bi bolest mogla da se pojavi u Srbiji

Na području Parka prirode Lonjsko polje u Hrvatskoj, pre nekoliko dana pojavio se antraks zbog kojeg je šest osoba zadržano na bolničkom lečenju, dok je više od sto goveda uginulo. Doktor Zoran Debeljak sa Veterinarskog specijalističkog instituta "Kraljevo" navodi za RTS da nemamo razloga za strah da bi bolest mogla da se pojavi u Srbiji.

Zoran Debeljak navodi za RTS da nema razloga za paniku budući da se nije reč o bolesti koja se prenosi sa jedinke na jedinku.

"Dakle bolest je vezana za distriktna područja, što je specifičnost ovog uzročnika i jednostavno treba samo dovoljno da je poznajemo, da je na vreme otkrijemo i da se na vreme preduzmu mere za njeno sprečavanje", ističe Debeljak.

Takvih distriktnih područja, dodaje on, ima u Srbiji, ona su jačeg ili slabijeg intenziteta, a 2017. godine zabeležen poslednji slučaj pojave bolesti kod životinja u Srbiji. 

Objašnjava da je antraks veoma zarazno oboljenje koje se uglavnom javlja kod goveda, koza, ovaca, konja i svinja. A ljudi koji su u dodiru s tim životinjama mogu da obole. 

Zaražavamo se u kontaktu sa životinjama, i zato se antraks smatra profesionalnim oboljenjem stočara, mesara, veterinara preko vune ili kože, ali i zemljoradnici se mogu zaraziti na njivi putem spora. 

Čovek je otporniji od životinja, a bolest uvek prati povišena telesna temperatura, drhtavica, dijareja, povraćanje, kod životinja i pobačaj.

"Uz pojavu nekoliko karakterističnih znakova koji nam olakšavaju postavljanje dijagnoze, a to su pojava krvavog iscetka na prirodnim otvorima kod životinja koji je tamnocrvene skoro katranaste boje i to je krv koja se ne zgrušava", navodi Debeljak.

Bolest se pojavljuje u proleće ili leto jer u vreme velikih poplava spore izbijaju na površinu zemlje.

Može se lečiti antibioticima, ali je važnija preventiva.

"U opšte mere preventive bi spadali: podizanje nivoa znanja, svest stočara i svih onih koji su u kontaktu sa životinjama ove bolesti, a s druge strane postoji efikasna vakcina kojom se zaštićuju i štite životinje koje su posebno osetljive na ovo oboljenje", navodi Debeljak.

Za životinje koje se uvoze neophodno je obezbediti karantin, ali i propisati dijagnostička ispitivanja za taj karantinski objekat.

"Tako da je zbog prirode pošiljke veoma teško uvesti životinje mimo kontrola i mimo uvoza", zaključio je Debeljak.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво