Читај ми!

Od migranata do zlata, šta sve krijumčari pokušavaju da prenesu preko granice

Carina je 2021. u državni budžet uplatila rekordnih 749 milijardi dinara, a u prvih šest meseci ove godine prihod je uvećan za oko 30 odsto. U planu je da se u sledeće dve godine automatizuje postupak izvoza, uvoza, tranzita i svih drugih poslova na carini.

Posle hiljada kilometara bez zadržavanja u Zapadnoj Evropi, prva carinska kontrola na putu ka Srbiji, Turskoj, Bugarskoj i Grčkoj je na mađarsko - srpskoj granici. Neprijavljenu robu pokušavaju da prenesu i naši i strani državljani. Od carinika na Horgošu saznajemo da se iz Srbije najčešće krijumčare migranti i iznose cigarete, a iz suprotnog smera - narkotici, zlato i novac.

"Nemački državljanin turskog porekla na pitanje šta ima da prijavio, prijavio je 8.000 evra.  U vozilu je na raznim mestima - u vratima, u prsluku za prvu pomoć, u njegovoj torbici,  u drugoj torbici, u prtljažniku vozila, ukupno je pronađeno 61.000 evra. Predmet deviznog prekršaja bilo je 51.000 evra, tj. prekršaja u skraćenom postupku. Lice je privredeno u prekršajni sud, a 10.000 evra mu je vraćeno", naveo je Aleksandar Anđelković iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Srbije.

Zbog takvih i sličnih problema na graničnim prelazima duže čekaju svi, a posebno vozači kamiona. I oni koji imaju uredne carinske papire, moraju da čekaju.

"Najveći problemi su gužve na granici koje se stvore odjednom i onda dok jedna strana ne radi, da li naša ili mađarska, stvori se kolona i to ne može da prođe. Problem je na drugoj strani, fali jedna vaga i još jedan carinik da bi brže ulazila vozila unutra", kaže jedan kamiondžija.

"Već dve, tri godine glavni problem su migranti. Nama je ovde ugrožena bezbednost, pre svega to je cepanje cerada, ulazak sa krova, ulazak sa zadnjih vrata, otvaranje pomoćnih bokseva. I oni se osećaju iziritirani kad pokušaš da ga sprečiš, bilo je vađenja noževa. Nimalo prijatna situacija", priča jedan od vozača kamiona.

Mobilni skener na većim prelazima 

U carini kažu da na svim većim graničnim prelazima imaju mobilne skener uređaje koji kontrolišu teretna vozila.

"Kontrola je jako brza, svega dva tri minuta na monitoru se očita slika tog kamiona. Vidi se svaka šupljina i ukoliko postoji neka nepravilnost kamion se otvra i bukvalnno nalazimo migrante u podu kamiona u hladnjačama", kaže Olivera Radovanović iz Uprave carine Srbije.

Tokom protekle godine na srpskim granicama zaplenjeno je 717 kilograma raznih narkotika, 320.000 litara nafte, čak pet miliona evra neprijavljene gotovine i 11,5 kilograma zlata.

Da mnogi krijumčarenjem pokušavaju da profitiraju, pokazuje i podatak da je za prvih šest meseci ove godine zaplenjeno čak 60 puta više cigareta nego 2021. godine.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво