Читај ми!

Zvaničnici "Evropa nostre" na KiM, u fokusu Visoki Dečani i Novo Brdo

Višečlana delegacija organizacije "Evropa nostra" počela je studijsku posetu Kosovu i Metohiji, obilazeći kulturna, religijska i istorijska znamenja, kako bi se na terenu uverili u njihovo stanje i stepen zaštite. Manastir SPC Visoki Dečani nalazi se na listi Svetske baštine u opasnosti, koju je "Evropa nostra" objavila prošle godine.

Delegacija "Evropa nostre" sastala se juče u Prištini sa komandantom Kfora generalom Ferencom Kajarijem, izražavajući mu najveću zahvalnost što ju je primio, radi "plodne razmene mišljenja o potrebi održavanja visoke zaštite Visokih Dečana, mesta Svetske baštine u opasnosti, sa liste sedam najugroženijh".

Potom su zvaničnici "Evropa nostre" boravili u Visokim Dečanima, gde ih je primio i sa njima razgovarao iguman Sava Janjić.

"Delegacija ove organizacije koja je 2021. godine uvrstila manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi ima ovih dana više sastanaka sa međunarodnim i lokalnim predstavnicima, i posećuje kulturne spomenike na KiM različitih tradicija kako bi dodatno ukazala na potrebu adekvatne zaštite i očuvanja kulturne baštine kao mosta među zajednicama", napisao je iguman Sava na društvenim mrežama.

Dodao je da delegaciju čine istaknuti stručnjaci, duboko posvećeni zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa u Evropi i rade na mnogim projektima u ovoj oblasti.

U fokusu delegacije bilo je i stanje srednjovekovne srpske tvrđave Novog Brda.

U svojoj objavi na Tviteru, "Evropa Nostra" je navela da su na revitalizaciji srednjovekovne tvrđave radila dva tima, ali da radovi nisu kvalitetno urađeni.

Prema njima, potrebna je dodatna međunarodna ekspertiza i saradnja kada su u pitanju radovi na restauraciji tvrđave u Novom Brdu.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи