Читај ми!

Kako mladi dolaze do džeparca, koji poslovi su najtraženiji tokom leta

Karta za voz i more, rata za školarinu, džeparac za izlazak - najčešći su motivi zbog kojih mladi kreću u potragu za poslom. Najtraženiji su poslovi u trgovini i ugostiteljstvu.

"Imate li neki posao za mene?" Svakoga dana u omladinskoj zadruzi ovo pitanje postavi između 30 i 50 mladih. Ima među njima i srednjoškolaca i studenata. Katarina Spasić je uspela da upiše željeni fakulte. Zato će ovog leta raditi, da ispuni sebi neke želje.

"Ovo mi je najduže leto u životu, pa sam želela da sama sakupim pare za letovanje, zbog toga sam se zaposlila u tržnom centru preko ove omladinske zadruge, baš su mi brzo našli posao", kaže Katarina Spasić.

Nikola je već dve godine član zadruge i kaže da je ovo lak način da se dođe do posla.

"Pre svega trebale su mi pare za džeparac i počeo sam da radim neke lagane poslove, kao što je arhiviranje, lepljenje deklaracija, onda sam jednostavno imao višak vremena, pa sam prešao da radim na neke malo teže fizičke poslove", kaže Nikola Simčov.

Zadruge uglavnom plaćaju po satu, i to od 250 do 400 dinara.

"Lakši poslovi koje obično rade učenici, naravno da eto zbog te odgovornosti su i malo manje plaćeni, a prakse i ti neki malo ozbiljniji poslovi gde angažujemo studente imaju zaista fine i zavidne plate", rekla je Hristina Džufić iz Omladinske zadruge.

Na tržištu nedostaju zanatlije, trgovci i ugostitelji, kažu stručnjaci. Zato je najlakše dobiti posao u ovim oblastima.

"Deficit nekako i kreira tu politiku plaćanja, tako da su trenutno najplaćeniji poslovi upravo na građevini, recimo vodionstalateri su jako plaćeni, tako da su usmereni u te pravce i zarade su poprilično visoke, tako da mladi ljudi kao pomoćni radnici mogu da zarade između 30 i 50 eura dnevno, što na mesečnom nivou može da bude i preko 1.000 evra", rekao je Marko Vučetić, portal za posredovanje.

U poslednje vreme sve više mladih se odlučuje i za sezonske poslove van granica Srbije. Na primorju mogu više da zarade i to već od maja, pa sve do kraja septembra.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво