Читај ми!

Sve više zavisnika, a droga sve dostupnija - prodaja sa ulice prešla na internet

U Srbiji je sve više zavisnika od droge - trenutno 80.000. Sintetičke droge su veliki problem, jer su posledice njihovog korišćenja vrlo ozbiljne, a teško je pratiti puteve droge, posebno onu koja se prodaje preko interneta.

Igor nije želeo da prihvati da ima problem, dok kako kaže, nije izgubio sve.

"Sa 27 godina sam se obratio za pomoć, nisam se obratio više su me doveli da mi se pomogne iako ja to nisam želeo i to je bilo teško, sa 27 godina sam izgubio sve što sam mogao da izgubim od prijatelja, porodice svega i svačega, tako da mnogo je to teško kada ti to počneš da proživljavaš na jedan realan svestan način", kaže Igor Jovanović.

Do droge se može doći na razne načine, u poslednje vreme, sve lakše. Sa ulice prešlo se na internet - najpre zbog epidemije, a onda i zbog rata u Ukrajini. Pre pandemije procena vrednosti crnog tržišta bila je 80 miliona dolara, danas čak 315 miliona dolara.

"Može da se zaključi da su istraživanja pokazala da je marihuana nešto što je i dalje veoma aktuelna i najaktuelnija vrsta droge, da je u zadnjih 10 godina njen porast 18 procenata, da je za taj isti period kokain porastao za nekih 22 procenta, dok su se sintetičke droge za period 2015-2019. godina udvostručile", ističe Milan Pekić, direktor Kancelarije za borbu protiv droge.

Prema izveštaju UN na globalnom nivou u pre tri godine registrovana je 541 nova vrsta droge.

"Treba biti svestan da popularna kultura utiče na interesovanje mladih i to ne možemo da izbegnemo, ali možemo da otvoreno razgovaramo sa mladima i učinimo vezu i poverenje jačim kako bi mladi ljudi ukoliko se nađu u problemu mogu da dođu mami, tati, psihologu i kažu imam problem kako da rešimo", navodi Irena Molmer iz organizacije "Regeneracija".

Srbija je, kažu iz Kancelarije za borbu protiv droge tranzitna zemlja na centralnoj ruti krijumčarenja iz Azije i Albanije do zapada. Borba protiv droge je, objašnjavaju, konstantna, i mora da se uključi celo društvo.

Telefonska linija za pomoć zavisnicima je 0800 104 100.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво