Читај ми!

Srbija sada ima spasioce obučene za akcije u brzim vodama

Aktivan odmor jedan je od najpopularnijih načina da se iskoriste slobodni dani tokom leta. To može biti ferata, planinarenje, veslanje, rafting. Kako bi spasioci mogli uspešno i bezbedno da intervenišu u brzim vodama, organizovana je specijalna obuka.

Igor Tonković iz Gorske službe spasavanja Srbije kaže da priroda nije milosrdna kao grad. Pre odlaska u prirodu treba izraditi plan gde se ide, šta se radi, koliko će određena aktivnost da traje i poneti potrebnu opremu.

Naročitu opasnost, ističe spasilac, predstavljaju brze vode i bujice. 

"Nalazite se u okruženju gde ako niste adekvatno obučeni, nemate adekvatno znanje za pristup brzim vodama i matici reke koja nosi sve pred sobom, ako nemate tim koji zajedno dejstvuje u toj situaciji, ne treba prilaziti takvoj reci", kaže Tonković.

Kako bi mogli da se nose i sa takvim situacijama, 15 spasilaca iz Srbije prošlo je obuku o spasavanju iz brzih voda od 6. do 12. maja na Neretvi, u blizini Konjica u BiH. Instruktori su bili spasioci sa višedecenijskim iskustvom iz Engleske, Mađarske i Slovenije.

Rafting, kao jedan od sportova koji sa sobom nosi određeni rizik, organizuje se upravo na Neretvi, ali i Tari i Pivi, ka Crnoj Gori – to je žarišna zona raftinga i adrenalinskih sportova u Srbiji.

Celo gostovanje Igora Tonkovića u Jutarnjem programu možete pogledati u videu.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво