Читај ми!

Jako nevreme u Rači, uništeno 20 godina rada za 15 minuta

Nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i gradom pogodilo je juče u popodnevnim časovima pojedina sela šumadijskih opština Rača i Topola. U opštini Rača proglašena je vanredna situacija u šest sela – Saranovo, Đurđevo, Jarušice, Borci, Malo i Veliko Krčmare.

Oko 400 domaćinstava i dalje je bez struje, a na 400 objekata oštećena je krovna konstrukcija. Selo Saranovo gotovo da nema kuće na kojoj nije oštećen krov, a najveću štetu pretrpeli su poljoprivredni uslovi.

Porodica Todorović samo je jedna od mnogih koji su u Saranovu pretrpeli veliku štetu, oni žive od prodaje cveća, a nevreme je odnelo dva plastenika i potpuno uništilo biljke, bave se i voćarstvom na pet hektara sa kojih, kažu, ove godine neće ubrati ni voćku, vetar je čupao stabljike iz korena.

Na novoj kući i pomoćnim zgradama oštećeni su krovovi, a šteta je velika i na automobilu.

"Plašili smo se za naše živote, bili smo zatvoreni u kući, osećali smo pritisak i čudne zvuke kao turbulenciju. Jedino je dobro što smo mi dobro i zdravo, ostalo je sve uništeno, 20 godina rada za 15 minuta je otišlo", kaže Nemanja Todorović iz Saranova.

"Gruvalo je i pucalo i bio je haos, počeli su i prozori da pucaju", kaže Marija Todorović.

Stanovnici tog sela uglavnom žive od poljoprivrede, a nevreme praćeno vetrom i gradom uništilo je njive sa zasadima suncokreta i kukuruza.

"Svi ovi ljudi su pod kreditima za đubrivo, za seme su to računali da otplate kada stigne berićet, međutim, sve je uništeno, ovo je stvarno jedna katastrofa, ne znam kako će dalje", kaže Dragan Ignjatović.

Na seoskoj školi potpuno je podignut krov, a šteta je velika i na seoskoj crkvi.

"Unutra su mokre učionice, mi smo sinoć u toku noći sklanjali računare da bismo sačuvali tehničku opremu", rekla je Vesna Vićentijević, direktorka OŠ "Karađorđe" u Saranovu.

U kućama i dalje nema struje, a meštani sređuju ispred svojih kuća koliko mogu. U selu je komisija za vanredne situacije koja procenjuje štetu.

"Idemo od kuće do kuće da napravimo jedan iscrpan izveštaj koji šaljemo za Beograd. Šteta je velika, baš ozbiljna i bez pomoći Vlade Srbije nećemo uspeti da saniramo i da nam se život normalizuje", kaže Nenad Slavković, predsednik Opštine Rača.

Krovovi su nepokriveni. Očekuju da će im Crveni krst doneti najlone jer strahuju od novih padavina.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво