Читај ми!

Građani Majdanpeka uznemireni zbog miniranja na Starici, "Ziđin" tvrdi da nema opasnosti

Miniranje na planini Starici iznad Majdanpeka početkom meseca, uznemirilo je stanovnike tog rudarskog grada. Ekološka udruženja organizuju proteste, traže informacije od opštine i države da li "Ziđin" ima dozvole za miniranje i da li širi rudnik. U toj kineskoj kompaniji tvrde da su radovi prijavljeni i da se iz predostrožnosti minira opasna stena na Starici.

Predstavnici nevladinih organizacija i grupa građana kampuju na Starici u blizini minirane stene: protiv su rušenja dela planine. Kažu i da zbog miniranja nisu bezbedni stanari stambenih zgrada u njenom podnožju.

U kompaniji "Ziđin" kažu da su pre miniranja 5. juna, svi radovi uredno prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni u skladu s nalogom rudarske i geološke inspekcije. 

"Sve što je zakon nalagao, tako smo i uradili. Prijavili smo radove i obavestili nadležno ministarstvo da počinjemo sa radovima prema važećoj dokumentaciji", navodi Branislav Tomić, direktor ogranka "Ziđina" u Majdanpeku.

Kaže i da su prilikom prijavljivanja radova, dobili dozvolu za miniranje. 

U Ministarstvu rudarstva potvrđuju da su svi radovi prijavljeni Ministarstvu i inspekciji, kao i opštinskim inspekcijama Majdanpeka. 

"Srbijašume" odgovaraju da su dale odobrenje za seču stabala na planini, gde je potrebno da se izvrši miniranje, a da sa ostalim radovima nisu upoznati.

Šta kažu u "Ziđinu" 

Na poziv "Ziđina", o miniranju su u Majdanpeku govorili profesori rudarskih fakulteta u Beogradu i Boru, Lazar Kričak i Radoje Pantović. 

"Pošto se radi na najvećoj etaži, pazi se da se ostave dovoljno veliki čepovi. Sve mere bezbednosti se primenjuju. Nema nikakvih opasnosti za grad što se tiče ovih miniranja", ističe Lazar Kričak. 

To tvrde i radnici na terenu. 

"Iskopana su dva velika rova ili zaštitna kanala koja su spremna da u svakom slučaju zadrže ovu masu koja prilikom miniranja bude skliznula dole", kaže Dragomir Blagojević, miner. 

Đen Hjuan, generalni direktor "Ziđina" u Majdanpeku, kaže da je kompaniji najbitnija bezbednost i zaštita životne sredine. 

"Ovu skrivenu opasnost moramo da otklonimo da bi buduća eksploatacija i sam grad bili bezbedni", objašnjava Hjuan. 

U "Ziđinu" kažu da će nastaviti miniranja, a tokom tih aktivnosti biće angažovano specijalno osoblje koje će dežurati na licu mesta.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи