Читај ми!

Budući brucoši u niskom startu, od danas podnošenje dokumenata za prijemni

Od danas budući brucoši podnose dokumenta za polaganje prijemnih ispita. Ispite će polagati kada i osnovci završni ispit, odnosno naredne nedelje.

Većina budućih brucoša je u niskom startu, jer od danas počinje prijavljivanje za upis željenog fakulteta. Na prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija na teret budžeta, po odluci Vlade, biće upisano 18.098 studenata.

U skladu sa Zakonom i autonomijom univerziteta, svaki fakultet donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata. Na Univerzitetu u Beogradu ima mesta za nešto više od 15.000 brucoša.

"Imamo na osnovnim i integrisanim studijama 99 programa, od toga 15.053 mesta i 9.720 na budžetu. Takođe, ove godine je iskorišćena mogućnost kao i prethodne godine elektronskog prijavljivanja kandidata i imamo već dobre podatke da se više od 1.000, do trenutka polaganja prijemnog ispita", kaže prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Za razliku od prošle godine, na državnim fakultetima na osnovnim studijama ima 40 budžetskih mesta više. I kad se stekne indeks i budžetski status, treba ga očuvati, jer se pri upisu svake naredne godine studenti rangiraju. Kako se kreće prijava kandidata, studenti će moći da vide na sajtu fakulteta i univerziteta.

"Fakulteti su dužni da nam dva puta dnevno dostavljaju podatke kao presek, a mi ćemo svaki dan posle završetka prijave obaveštavati i davati podatke na sajtu, uključujući i subotu kada treba da izađu preliminarne rang liste na osnovu uspeha iz škole. Tako da će sve biti transparentno na sajtu. Imali smo sastanak i Univerzitet je spreman da tehnički to podrži, imamo uslove, imamo kapacitete i mislim da tu neće biti problema", kaže Filipović.

Izuzetna pažnja ove godine posvećena je bezbednosti kandidata, jer i Rektoratu i fakultetima su stizale dojave. U tu svrhu održan je sastanak sa dekanima i predstavnicima Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Savet onima koji upisuju fakultete je da budu maksimalno skoncentrisani na zadatke, na prijemni i da se ne plaše da neće upisati fakultet niti da ih ove aktuelne situacije o dojavama o eksplozivnim napravama ne utiču na njih, nego da se usredsrede na znanje pošto su svi fakulteti već završili sa pripremnom nastavom i ja verujem da su svi potencijalni brucoši potpuno spremni za prijemni ispit koji kreće od ponedeljka, 27. juna", navodi Filipović.

Naredna nedelja planirana je za polaganje prijmenih ispita. Prvi upisni rok završava se do sredine jula.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се